Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kočner vraj uplácal Trnku: Peniaze mal zobrať aj za Majského slobodu, detaily jeho prepustenia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Situácia okolo Mariana Kočnera naberá na obrátkach. Je známe, že si nahrával rozhovory s rôznymi ľuďmi, aby ich neskôr mohol kompromitovať. Neváhal si takto nahrať aj Dobroslava Trnku, bývalého šéfa prokuratúry, s ktorým boli dobrí kamaráti. Z medializovaných informácií vyplýva, že Trnku mal uplácať. Údajne mal zobrať peniaze aj za prepustenie Jozefa Majského.

Kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského prepustil z väzby Dobroslav Trnka pred pätnástimi rokmi. Vtedy bol vo funkcii generálneho prokurátora. Jeho čin vyvolal ostrú kritiku verejnosti aj médií, špekulovalo sa aj o tom, že za tým bola korupcia. Portál Aktuality teraz získal dokumenty, ktoré ukazujú, ako vtedy Trnka rozhodoval. 

Podľa nich konal na vlastnú päsť, ignoroval rozhodnutie súdov aj iných prokurátorov. Trnka dostal žiadosť o prepustenie Majského z väzby v polovici júla 2004. Jozef Majský bol trestne stíhaný pre podvod a založenie zločineckej skupiny. 

Trnka na seba zobral zodpovednosť

O dva týždne vtedajší generálny prokurátor Trnka rozhodol, že Majského z väzby prepustí, pretože dôvody na jeho väzobné stíhanie pominuli. Podľa neho nehrozilo, že by mohol ujsť alebo pokračovať v trestnej činnosti. Preto vydal krajskému prokurátorovi v Košiciach Petrovi Koromházovi písomný pokyn, aby Majského prepustil. 

Jozef Majský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

„Týmto pokynom beriem na seba plnú zodpovednosť za rozhodnutie o prepustení obvineného Majského z väzby. Je potrebné si uvedomiť, že väzba je dočasné opatrenie, ktorá v žiadnom prípade nemôže nahrádzať trest,“ napísal podľa portálu v pokyne prokurátorovi Koromházovi.

Dobroslav Trnka vtedy rozhodol na poslednú chvíľu. Krátko nato totiž začal platiť zákon o zriadení špeciálnej prokuratúry, pod ktorú prešiel aj Majského prípad a Trnka by už naň nemal dosah. Proti prepusteniu kontroverzného podnikateľa boli aj dvaja prokurátori z Krajskej prokuratúry v Košiciach, ktorá vtedy prípad dozorovala. 

Majského teda z väzby prepustili na pokyn Dobroslava Trnku. Ten dnes tvrdí, že nemal žiadny dôvod zobrať peniaze za jeho prepustenie. Z Kočnerových nahrávok má však vyplývať niečo iné. Prípad Jozefa Majského nie je dodnes uzavretý. 

Viac o téme: Dobroslav TrnkaJozef MajskýMarian Koćner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu