Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Železnice SR a odbory sa nedohodli na novej kolektívnej zmluve ani na predĺžení súčasnej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vedenie Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a zástupcovia odborových organizácií sa ani po štyroch kolách vyjednávaní nedohodli na návrhu novej kolektívnej zmluvy ani na termíne predĺženia platnej kolektívnej zmluvy. Ako štátny správca železničnej infraštruktúry informoval, platnosť aktuálnej kolektívnej zmluvy uplynie 31. decembra tohto roka. Vedenie spoločnosti preto zabezpečí vydaním vnútorných predpisov benefity pre zamestnancov tak, ako to aj vyhlásil generálny riaditeľ ŽSR Juraj Tkáč.

Štvrté kolo vyjednávania za účasti zástupcov odborových organizácií a vedenia ŽSR, zastúpeného námestníkom generálneho riaditeľa pre ľudské zdroje Pavlom Hudákom, sa uskutočnilo 20. decembra. "Vzhľadom na fakt, že v rámci vyjednávania nedošlo k dohode na znení návrhu novej kolektívnej zmluvy, vedenie ŽSR súhlasilo s predloženým návrhom odborových organizácií pristúpiť k podpisu dodatku už platnej kolektívnej zmluvy," informovala hovorkyňa ŽSR Ivana Popluhárová.

Odborovými organizáciami navrhnutým dodatkom by sa podľa nej platnosť kolektívnej zmluvy predĺžila do 30. júna 2019, čo by zachovalo platné benefity pre zamestnancov a zároveň by sa vytvoril dostatočný časový priestor na ďalšie kolektívne vyjednávanie. "Zástupcovia odborových organizácií po odsúhlasení ich vlastného návrhu vedením ŽSR však tento následne bez vysvetlenia zmenili a začali požadovať skrátenie nimi predloženého dodatku do iného termínu - 31. marca 2019," uviedla Popluhárová. Keďže vedenie podniku a zástupcovia odborov sa nedohodli na dátume predĺženia kolektívnej zmluvy, kolektívne vyjednávanie bolo ukončené.

Odborové združenie železničiarov (OZŽ), najväčšia organizácia zamestnancov na železniciach, zareagovala, že kolektívne vyjednávanie v ŽSR ukončené nie je, ale zatiaľ sa nedohodli. "Hlavným dôvodom sú mzdy. Odborári žiadajú 100 eur do tarifných tried a zamestnávateľ ponúka iba 10 eur s odôvodnením nedostatku finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Desaťpercentné navýšenie tarifných miezd verejnej a štátnej správy sa železničiarov netýka," uviedla podpredsedníčka a hlavná kolektívna vyjednávačka OZŽ Darina Fabuľová.

Kolektívne vyjednávanie podľa nej pokračovalo 20. decembra na opakovanú výzvu odborárov. "Vzhľadom na blížiaci sa koniec platnosti kolektívnej zmluvy 31. decembra 2018 navrhli odborové organizácie predĺženie jej platnosti formou dodatku do 31. marca 2019 a nie do 30. júna 2019. Toto bola požiadavka zamestnávateľa, ktorý návrh odborárov odmietol," tvrdí Fabuľová.

Odborári sa podľa nej ešte pokúsili o ďalší návrh predĺženia platnosti zmluvy do 30. apríla. "Ani toto zamestnávateľ neakceptoval, ukončil kolektívne vyjednávanie bez dohody a v tlači uviedol nesprávnu informáciu, na základe ktorej odborári navrhli predĺženie platnosti do 30. júna a následne ho stiahli," dodala podpredsedníčka OZŽ. Zachovanie benefitov pre zamestnancov ŽSR cez opatrenie generálneho riaditeľa aj bez platnej kolektívnej zmluvy by podľa Fabuľovej bolo bezprecedentné rozhodnutie vzhľadom na dopad na ekonomicky oprávnené náklady firmy. "Z pohľadu OZŽ priestor na kolektívne vyjednávanie stále je," myslí si Fabuľová.

Vedenie ŽSR a jedenástich odborových organizácií v podniku s takmer štrnásť tisíc zamestnancami podpísali kolektívnu zmluvu na roky 2017 a 2018 v marci minulého roka. Na základe zmluvy, uzavretej až počas rokovania pred sprostredkovateľom, tarifné mzdy všetkých zamestnancov ŽSR sa mali zvýšiť o 35 eur a priemerné prémie prepočítané na jedného zamestnanca mali dosiahnuť 1 100 eur za rok.

Zamestnanci si zachovali naďalej nárok na dvanásť dní pracovného voľna s náhradou mzdy na vlastné vyšetrenie alebo vyšetrenie rodinného príslušníka v zdravotníckom zariadení. Pri odchode do dôchodku je poskytovaná odmena sto eur za každý odpracovaný rok. Odmena bude poskytovaná aj každému zamestnancovi pri životnom jubileu 50 a 60 rokov. Novinkou pri tejto odmene bolo, že pri odpracovaní 30 a 35 rokov dostane zamestnanec ŽSR jednorazovú odmenu vo výške 600 eur a nad 35 rokov vo výške 700 eur.

Viac o téme: SlovenskoŽeleznice Slovenskej republikyKolektívna zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu