Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO V Bratislavskom kraji nasnežilo: Hlásia výstrahy, odštartovala katastrofa na cestách, ľudia vytiahli sánky

Prvý decembrový deň v hlavnom meste nasnežilo. Zobraziť galériu (27)
Prvý decembrový deň v hlavnom meste nasnežilo. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Prvý decembrový deň sa v Bratislavskom kraji nesie v znamení snehu. Poletujúce vločky síce navodili správnu predvianočnú atmosféru, no na cestách opäť zavládol chaos. Zasnežený a zľadovatený povrch vozoviek sa už podpísal pod niekoľko nehôd. Varovaním pre tých, ktorí plánujú dupnúť na plyn, je ranná čelná zrážka pri Senci.

Ranný pohľad z okna mnohých potešil. Aj v Bratislavskom kraji totiž pribudla biela snehová pokrývka. Podľa meteorológov by v hlavnom meste a jeho okolí mohlo napadnúť päť centimetrov snehu.

Slovenský hydrometeorologický úrad však vydal pre Bratislavský kraj aj výstrahu prvého stupňa pre sneženie, ktorá platila do 12. hodiny. 

Prvá decembrová noc v
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, dopravu a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ. V nedeľu zas varujú pred poľadovicou. 

Meteorológovia vydali výstrahu pred
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

Na cestách sa však poriadne šmýka už v sobotu. Polícia preto upozorňuje vodičov v Bratislavskom kraji na zasnežený a zľadovatený povrch ciest a vyzýva ich k opatrnosti. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková. 

Prvá decembrová noc v
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Z dôvodu neprispôsobenia jazdy stavu a povahe vozovky došlo krátko po 7.45 h na ceste I/62 zo Senca v smere do Sládkovičova k čelnej zrážke dvoch osobných motorových vozidiel, pri ktorej sa zranili tri osoby," varovala hovorkyňa.

Ťazká dopravná nehoda na
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Facebook/Odťahová služba SOSTEAM)

Zasnežené cesty si vyžiadali svoju daň: Čelná zrážka pri Senci, prevrátené auto pri Modre

Polícia vyzýva vodičov, aby dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a znížili rýchlosť. Zároveň apeluje aj na chodcov, aby sa pred vstupom na vozovku presvedčili, že svojim pohybom na vozovke neohrozia seba ani ostatných účastníkov cestnej premávky. 

Prvá decembrová noc v
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nepriaznivé podmienky ovplyvnili aj mestskú hromadnú dopravu. Dopravný podnik Bratislava na problémy upozornil na sociálnej sieti.

Bratislavčania, ktorí nemuseli nasadnúť do áut, si však typické zimné počasie užívajú, napríklad na vianočných trhoch.

Typické zimné počasie si
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Topky.sk)

Poniektorí sa rozhodli potešiť svoje ratolesti a vytiahli sánky. A to aj napriek tomu, že snehu je zatiaľ málo.

Napriek tomu, snehu nie
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Situácia na Slovensku

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Vodiči by si však mali dávať pozor na tvorbu poľadovice v okrese Prievidza i zľadovatený sneh na cestách v okresoch Poprad, Prešov, Stará Ľubovňa a Trenčín. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk.

Pohľad z okna: V Bratislave snehu pribúda, cesty v Košiciach zatiaľ biele nie sú.
Zobraziť galériu (27)
Pohľad z okna: V Bratislave snehu pribúda, cesty v Košiciach zatiaľ biele nie sú.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Povrch vozoviek ciest I., II. a III. triedy je podľa cestárov prevažne suchý, na západe Slovenska a v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska vlhký až mokrý. "Na západnom Slovensku a vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska sa na vozovkách môže nachádzať vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do dvoch centimetrov," upozorňuje SSC.

V Košiciach nesneží, vodiči však upozornili na psíka, ktorý pobehuje po ceste.
Zobraziť galériu (27)
V Košiciach nesneží, vodiči však upozornili na psíka, ktorý pobehuje po ceste.  (Zdroj: Facebook/Dopravný servis KE,KS - K.M.)

Na horských priechodoch Dobšiná, Grajnár, Herlianske Sedlo, Pezinská Baba, Havran a Besník je na vozovke vrstva kašovitého až utlačeného snehu do dvoch centimetrov. SSC upozorňuje na miestami zľadovatený sneh na horských priechodoch Vernár a Podspády.

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie, v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zime neudržiavané.

Ako to vyzerá u vás? Pošlite nám fotografie na tipy@topky.sk alebo do správy na Facebooku.

Viac o téme: DopravaSnehPočasieBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu