Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Csáky stále zastupuje vládu, ale tá si to všimla až teraz!

Csáky prišiel o funkciu až pätnásť mesiacov po voľbách.
Csáky prišiel o funkciu až pätnásť mesiacov po voľbách.

BRATISLAVA - Neskutočný trapas! Niektorí úradníci si zrejme nevšimli, že od parlamentných volieb uplynulo už 15 mesiacov. Rade vlády pre národnostné menšiny a etnické skupiny totiž stále šéfuje Pál Csáky. Lídra opozičnej Strany maďarskej koalície odvolá kabinet premiéra Roberta Fica z funkcie až dnes!

Úrad súčasného podpredsedu vlády Dušana Čaploviča začal problém riešiť len nedávno. Začiatkom leta vyzval inštitúcie, ktoré majú v rade svojich ľudí, aby ich potvrdili vo funkciách. O výmene predsedu a podpredsedu rozhodne vláda až dnes.

Od parlamentných volieb pritom uplynulo už 15 mesiacov. „Ja v tom vidím ďalší znak nekompetentnosti tejto vlády a podpredsedu Čaploviča,“ reagoval doterajší šéf Pál Csáky. Podotkol, že vicepremiér pri množstve povinností asi ani nezbadal, že predsedá Rade vlády pre menšiny. „Považujem to skutočne za dôkaz, že nevedia, o čom je vládnutie,“ podotkol bývalý podpredseda vlády Mikuláša Dzurindu.

Nový Čas oslovil aj úrad vicepremiéra Čaploviča. Jeho stanovisko sa nám však do uzávierky získať nepodarilo. Aj z materiálu, ktorý dnes prerokuje vláda, však vyplýva, že ide o reakciu na zmenu politických pomerov. „Návrh na personálne obsadenie rady rieši aktuálnu situáciu, ktorá vznikla po parlamentných voľbách v júni 2006 na úrovni štátnej správy,“ píše sa v dokumente.

RIEŠI MENŠINOVÚ POLITIKU

Rada vlády pre menšiny a etnické skupiny je poradným orgánom kabinetu, navrhuje riešenia menšinových problémov. Na jej čele stoja vicepremiér a minister kultúry a sú v nej zástupcovia každej menšiny či etnika žijúceho na Slovensku. Okrem Maďarov a Rómov aj reprezentant židovskej obce, Rusínov či Čechov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu