Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Maďarská tlač: Ficova vláda je horšia než komunisti

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sobotňajšie vydanie maďarského denníka Magyar Nemzet cituje podpredsedu Strany maďarskej koalície (SMK) Józsefa Berényiho, podľa ktorého menšinová politika vlády Roberta Fica je horšia, než bola za komunistických čias v bývalom Československu.

Ako denník dodáva, predstaviteľ SMK takto reagoval na iniciatívu ministra školstva za Slovenskú národnú stranu (SNS) Jána Mikolaja, ktorý prikázal vydavateľom učebníc, aby zemepisné názvy a názvy obcí používali len v štátnom jazyku.

V zmysle návrhu J. Mikolaja by slovenské hlavné mesto mohlo byť v učebniciach maďarských žiakov spomínané len ako Bratislava a nie ako Pozsony, a podobne deti zo Žitného ostrova by mohli písať slohovú prácu nie o regióne Csallóköz, ale o Žitnom ostrove. Podľa politika SMK iniciatíva ministra je v protiklade s Európskou chartou regionálnych alebo menšinových jazykov, ktorú Slovensko už ratifikovalo.

J. Berényi pripomína, že aj rámcový dohovor Rady Európy, na ktorý sa odvoláva slovensko-maďarská základná zmluva, umožňuje predstaviteľom menšín, aby tradičné názvy obcí a iných dejepisných pomenovaní používali vo svojom materinskom jazyku.

Podľa podpredsedu SMK nie je vylúčené, že J. Mikolaj oslovil vydavateľov len na vlastnú päsť. Medzitým na štvrtkovom stretnutí šéfov maďarskej a slovenskej diplomacie ministerka zahraničných vecí Maďarska Kinga Gönczová naznačila ministrovi Jánovi Kubišovi, že Budapešť po prijatí deklarácie o potvrdení platnosti tzv. Benešových dekrétov očakáva od Bratislavy gesto porozumenia, uvádza maďarský denník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu