Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotlebovci narazili! VIDEO V Tisovci chceli protestovať proti Rómom, domáci im to poriadne natreli

Kotlebovci vyzývali ľudí v Tisovci, aby bojovali proti Rómom. Zobraziť galériu (3)
Kotlebovci vyzývali ľudí v Tisovci, aby bojovali proti Rómom. (Zdroj: Tip čitateľa)

TISOVEC - Strana Mariana Kotlebu opäť raz šírila rasizmus. V meste Tisovec sa rozhodli pre protest z dôvodu úmrtia invalida. Toho mali prepadnúť traja Rómovia, z toho dvaja boli maloletí. Aj napriek tragickej udalosti však kotlebovci v Tisovci vítaní neboli. Na odpor sa im postavili študenti tunajšieho gymnázia.

Kotleby v Tisovci (MUTE)

Kotlebovci zverejnili ešte pred týždňom buričský text s názvom Brutálna vražda! Asociáli v Tisovci dobili tehlami na smrť invalidného dôchodcu na vozíku v jeho vlastnom dome. V článku a rovnako aj na sociálnych sieťach oznámili prostest v Tisovci a vyzývali k jeho účasti. Na webe Ľudovej strany Naše Slovensko zverejnil text Stanislav Mizík, ktorého vlani obvinili z extrémizmu. 

"V strede tohto pracovného týždňa sa asociáli vlámali do domu invalidného dôchodcu v Tisovci. Dôchodcu na vozíčku tehlami ukameňovali až na smrť. Jeho žena unikla smrti s ťažkými poraneniami. Asociáli brutálne zavraždili dôchodcu len kvôli pár eurám z jeho dôchodku, ktorý dostal pred pár dňami," píše sa v Mizíkovom texte.

Stanislav Mizík a jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Milan Uhrík)

V súvislosti s prepadom dôchodcov polícia v Banskej Bystrici zadržala jedného 20-ročného a dvoch maloletých chlapcov. "Vo štvrtok (18.10.), v skorých ranných hodinách došlo v Tisovci na oplotenom pozemku rodinného domu k prípadu, kde došlo k napadnutiu 60-ročného muža a 48-ročnej ženy. Na uvedenom pozemku v priestoroch letnej kuchynky, ktorú poškodení obývali došlo k ich ublíženiu na zdraví. Na dvor rodinného domu totiž neoprávnene vošiel 20-ročný muž spolu s dvoma maloletými chlapcami, kde mali poškodených fyzicky napadnúť a spôsobiť im viaceré zranenia," informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. 

Polícia v súvislosti s týmto útokom zadržala 20-ročného Nicolasa T., ktorému vzniesol vyšetrovateľ obvinenie zo zločinu porušovania domovej slobody a prečinu ublíženia na zdraví. Obvinený bol umiestnený do cely predbežného zadržania a zo strany vyšetrovateľa bol podaný podnet na jeho väzobné stíhanie. V prípade obvineného ide o muža, ktorý bol v roku 2017 podmienečne odsúdený za zločin lúpeže.

Príčinu úmrtia určí súdna pitva

Na druhý deň po útoku (19.10.) bol v ranných hodinách nájdený 60-ročný muž z Tisovca mŕtvy. "Polícia v súvislosti s úmrtím začala trestné stíhanie vo veci zločinu zabitia. Na miesto bol privolaný súdny znalec. Skutočnosť, či sa pod jeho smrť mohlo podpísať konanie útočníkov z predchádzajúceho dňa určí až výsledok súdnej pitvy," dodala hovorkyňa. 

Kotlebovci však svoje vyhrážky dodržali a do Tisovca nakoniec dorazli. Z dodávky, v ktorej niekoľko dní obchádzali mesto, sa ozýval hlas, ktorý vyzýval ľudí, aby sa zúčastnili veľkej demonštrácie. Zdá sa však, že nie všetci boli s ich myšlienkou stotožnení. 

Študenti proti kotlebovcom

Mladí študenti z tisoveckého Evanjelického gymnázia práve natáčali vonku video, keď okolo prechádzala dodávaka strany ĽSNS. "Spontánne sme sa k nej rozbehli a zatarasili jej cestu. Na našej škole je taktiež vyvesená vlajka s preškrtnutou svastikou," napísal nám študent Matúš. 

Kotlebovci vyzývali ľudí v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

K celému prípadu sa vyjadril aj Martin Dubéci z Progresívneho Slovenska, ktorý navštevoval práve gymnázium v Tisovci. 

"V Tisovci to vrie. Pred pár dňami napadli Rómovia dôchodcu, ktorý neskôr zomrel. Dvaja z troch útočníkov boli maloletí. Hrozná tragédia, ktorú hneď využili kotlebovci. Nabehli do mesta a už zopár dní ho hecujú, včera usporiadali aj veľkú demonštráciu. Na mojej bývalej strednej škole tento týždeň visí preškrtnutý hákový kríž. Študenti broja proti tomu, čo sa v meste deje. Tento týždeň dokonca spontánne blokovali kotlebovskú dodávku vyblakujúcu propagandu po meste. V Tisovci som študoval a žil 5 rokov. Od roku 2001 sa tam veľa nezmenilo, vrátane, žiaľ obrovského problému s koncentrovanou chudobou, ktorá mimochodom nepozná etnických hraníc. Je rovnako biela, ako Rómska. V prípade útoku tak obeť, ako aj útočníci, žili na okraji spoločnosti. Priamou príčinou smrti bolo podchladenie," píše Dubéci. 

Podľa neho žijeme v krajine, v ktorej "sa postavila 5-ta fabrika na luxusné autá, ktorá Kmotríkovi darovala Národný štadión, a v ktorej majú politici určite peniaze na to, aby problém chudoby a vylúčených komunít dokázali riešiť, ale namiesto toho iba tárajú. To s radosťou využívajú fašisti."

Viac o téme: RómoviaTisovecĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu