Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mesiac od spustenia bikesharingu: Zničené aj utopené, FOTO pohľad na žlté bicykle trhá srdce

Služba zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk odštartovala začiatkom septembra. Zobraziť galériu (4)
Služba zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk odštartovala začiatkom septembra. (Zdroj: Marek Velček)

BRATISLAVA - Okolo 30-tisíc ľudí sa zaregistrovalo do bikesharingu len za prvý mesiac. Slovnaft bajky zaznamenali obrovský úspech, dokovacie stanice, ktorých je momentálne 73, sú takmer prázdne a ľudia sa s radosťou premávajú po meste na žltých bicykloch. O to smutnejšie je, keď sa nájdu aj takí, ktorí si veci nevážia. Nájsť utopený, poškodený alebo ukradnutý bicykel, nie je žiadny problém.

Stále viac sa hovorí o tom, že ľudia si nezaslúžia, aby sa pre nich niečo robilo. Dôkazom sú aj nespočetné fotografie žltých bicyklov, ktoré niekto "zabudol" vrátiť, poškodil alebo najnovšie aj utopil. Internet je plný fotografii a Slovnaft bajky už prevádzkovatelia pomaly nestíhajú opravovať. Ľudia sa však sťažujú aj na zlú komunikáciu. 

Zničené bicykle.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ivan Janko)

"Našiel som bicykel, na infolinke mi bolo povedané, že ho môžem vrátiť na ktorejkoľvek Slovnaft benzínke. Tam ale zase o ničom nevedia," posťažoval sa čitateľ. Podobné reakcie sú aj na facebookovej stránke Slovnaft Bajk. "O tomto probléme vieme a intezívne pracujeme na jeho odstránení," sľubujú prevádzkovatelia. 

Zničené bicykle

Oveľa horší je však fakt, že žlté bicykle ľudia ničia. Satirická stránka Zomri zverejnila fotografie poškodených bicyklov alebo ukradnutých bicyklov. Niektoré sa našli v lese, či na chodbách panelákov, prípadne, najnovšie, utopené vo vode. 

Zničené bicykle.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Zomri)

“Uctime si minútou ti­cha tie bi­cykle, ktoré nie­kto ve­dome zni­čil. Je nám veľmi ľúto, že sa dejú také ne­pekné veci, ako ve­domé ni­če­nie na­šich BAj­kov. Ľu­dia ne­ni­čia bi­cykle nám, ale hlavne tým, ktorí majú z nich ra­dosť a chcú bi­kes­ha­ring vy­uží­vať. Preto vás pro­síme, aby ste nám po­sie­lali pod­nety, ak bu­dete sved­kami nie­čoho po­dob­ného,“ napísala spoločnosť Slovnaft. 

K ničeniu žltých bicyklov sme oslovili aj Slovnaft, ktorý bicykle spravuje. "Už od začiatku prevádzky služby Slovnaft BAjk sa stretávame s vandalizmom. Po víkendoch je počet poškodených bicyklov vyšší ako počas pracovných dní a naši servisní technici obvykle pozbierajú niekoľko desiatok znefunkčnených bicyklov," povedal pre Topky Ladislav Procháza. 

Zničené bicykle.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Zomri)

Ľahšie poškodenia sa opravujú v bratislavskej dielni, väčšie idú priamo k výrobcovi. Najčastejšie sú to odtrhnuté časti bicykla ako sedadlá, brzdy, zámky, pedále, svetlá, pokrivené košíky, vytiahnuté duše, prepichnuté pneumatiky či zničený infopanel na riadidlách. 

"Zaznamenali sme aj prípad bicykla hodeného do Chorvátskeho a Karloveského ramena. Zatiaľ je evidovaných niekoľko krádeží žltých bicyklov a polícia už v danej veci rieši jedno trestné oznámenie. V rámci opatrení ako vandalizmu zabrániť spolupracujeme s mestskou aj štátnou políciou a predovšetkým apelujeme na užívateľov, aby dodržiavali podmienky používania bikesharingu, keďže je to náš spoločný spôsob prepravy," dodal Procházka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu