Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jaguar otvoril nový závod v Nitre: Analytici majú pozitívne očakávania, hovoria o týchto rizikách

(Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Austin, file)

NITRA - Spoločnosť Jaguar Land Rover vo štvrtok oficiálne otvorila svoj nový výrobný závod v strategickom parku Nitra. Do jeho výstavby investovala 1,4 miliardy eur, ďalších 129 miliónov eur poskytlo na výstavbu závodu Slovensko ako štátnu pomoc.

Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva 1500 ľudí, do konca budúceho roka by mala mať 2800 zamestnancov, informoval prevádzkový riaditeľ spoločnosti Alexander Wortberg. Celková výrobná kapacita predstavuje 150.000 automobilov ročne. 

Analytici očakávajú rast ekonomiky aj trh práce

Spustenie štandardnej výroby v novej automobilke Jaguar Land Rover (JLR) pri Nitre pozitívne ovplyvní rast ekonomiky, ale aj vývoj na trhu práce. Očakávajú to analytici. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej bude posun vidieť v priemyselnej výrobe aj v exportoch, keďže väčšina vyrobených áut pôjde na vývoz. "Vplyv bude pravdepodobne rozložený v čase, keďže výroba bude nabiehať postupne až pokiaľ v prvej fáze nedosiahne 150.000 vozidiel. Značná je aj celková investícia, ktorá predstavuje približne 1,7 % očakávaného hrubého domáceho produktu (HDP) na tento rok, aj keď, samozrejme, bola rozložená na dlhšie časové obdobie predtým," konštatuje Muchová. 

Zrýchlenie rastu slovenskej ekonomiky v najbližších rokoch, i vďaka novej automobilke, predpokladajú aj analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií. Podľa nich by mal v budúcom roku rast HDP zrýchliť na 4,5 % vďaka exportu automobilového priemyslu. "Export zrýchľuje vďaka automobilovému priemyslu, kde sa prejavuje nábeh novej produkcie vo Volkswagene. Prudkému nárastu investícií výrazne napomáha aj investícia v JLR, ako aj akcelerácia verejných investícií, najmä samospráv," priblížil IFP v septembrovej makroprognóze.

Pozitívne očakávania má aj Národná banka Slovenska

Pozitívne očakávania má aj Národná banka Slovenska, podľa ktorej by mal rast ekonomiky v budúcom roku dosiahnuť rovnako 4,5 %, pričom tiež očakáva, že export by mal profitovať z nábehu výroby v automobilovom priemysle. "Rozšírené produkčné kapacity v automobilovom priemysle potiahnu exportnú výkonnosť spolu s rastom zahraničného dopytu. Tento vývoj by mal pokračovať ešte aj v budúcom roku, keď sa očakáva kulminácia efektu nábehu novej automobilky, ktorá by mala zvýšiť hospodársky rast," predpokladá tiež NBS.

Výroba dopravných prostriedkov patrí k hlavným ťahúňom slovenského priemyslu. "Predstavuje približne 35 % z celkovej priemyselnej výroby. Automobilový sektor má podiel zhruba 40 % na celkovom priemyselnom vývoze krajiny. Po spustení produkcie JLR by sa mal tento pomer ešte zvýšiť," očakáva Muchová.

Príchod novej automobilky by sa však mohol podpísať aj pod rast zamestnanosti a to nielen v samotnom závode, ale aj v prípade subdodávateľov. "Najväčší prínos na trhu práce bude v regióne, kde sa automobilka nachádza, ale pozitívny vplyv by mohli zaznamenať aj iné oblasti so subdodávateľmi," doplnila Muchová.

Existujú aj možné riziká

Problémom do budúcnosti však môže byť zabezpečenie kvalitnej pracovnej sily. "Samotný JLR už investoval približne 7,5 milióna eur do vlastnej akadémie, aby sa vyhol nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily v ďalších rokoch," upozornila Muchová, podľa ktorej by celkovo pre Slovensko bolo vhodné väčšie zameranie na vedu a výskum.

Rizikom môže byť aj príliš jednostranná zameranosť Slovenska na automobilové odvetvie. "Celkovo platí, že pre väčšiu stabilitu ekonomiky je dobrá diverzifikácia. V prípade nepriaznivého vývoja v jednom sektore by tak škody na ekonomiku boli viac rozložené a utlmené. Slovensko sa však nesústredí iba na jeden sektor," tvrdí Muchová. K ďalším významným priemyselným odvetviam patrí výroba elektrických zariadení či výroba a spracovanie kovov.

Nadácia Zastavme korupciu podala podnety pre výstavbu parku pre Jaguar

Nadácia Zastavme korupciu podala na Úrad pre verejné obstarávanie tri podnety na obstarávania za vyše 430 mil. eur, v ktorých štát vyberal dodávateľov stavebných prác pre Strategický park Jaguar Land Rover pri Nitre. Zákazky získala najmä stavebná firma Strabag, v jednom prípade s Doprastavom. Ako informovala nadácia na blogu Denníka N a na svojom profile na facebooku, postup pri výbere dodávateľa by mal podľa nej preskúmať Úrad pre verejné obstarávanie, a to pre viaceré znaky obmedzenia otvorenej a férovej súťaže. "Úrad sa daným podnetom aktívne zaoberá, momentálne realizuje úkony smerujúce k začatiu kontroly," informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Jednu zákazku podľa nadácie dostala spoločnosť rokovacím konaním bez zverejnenia, v ďalšej bol subdodávateľom Bonul a v tretej sa menila cena dodatkami o vyše 30 %. "Za jeden z najväčších úspechov v premiérskom kresle označoval Robert Fico príchod britskej automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko," uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Strategický park pri Nitre, kde je závod automobilky, otvárajú vo štvrtok 25. októbra. "Do jeho výstavby štát popri priznanej pomoci nalial ďalších asi 500 miliónov eur," poznamenala Petková.

Všetky tri zákazky spolu za 433 mil. eur získala či už sama, alebo v združení firma Strabag a jej dcérska spoločnosť Strabag Pozemné stavby a inžinierske staviteľstvo. "Ak je v rámci viacerých tendrov vždy úspešný ten istý uchádzač, je to podľa Protimonopolného úradu znakom existencie možného kartelu. Spôsob, akým štát obstarával, mohol zvýhodniť konkrétnych uchádzačov," pokračovala Petková.

Firmám zo skupiny Strabag pri budovaní nitrianskej automobilky podľa nej zadal konkrétne tri kľúčové zákazky - dve celé a o jednu sa Strabag podelil s Doprastavom. Po ich analýze sa Nadácia Zastavme korupciu rozhodla na všetky podať podnety na ÚVO pre podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní, chýbajúcu súťaž a nedovolenú zmenu záväzku.

Verejné obstarávania mala na starosti štátna eseročka MH Invest. Nadácia uviedla, že záujmy štátu by mal v dozornej rade zastupovať generálny manažér Smeru Viktor Stromček. Sedí v nej aj právnik Peter Hajduček, ktorý je podľa denníka Korzár blízky košickej vetve Smeru.

Viac o téme: OtvorenieNitraJaguar Land Rover
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu