Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ÚPN zverejnil protokoly komunistickej kontrarozviedky

BRATISLAVA - Verejnosť sa už môže dozvedieť, o ktorých ľudí alebo inštitúcie mala záujem bývalá komunistická kontrarozviedka. Ústav pamäti národa totiž zverejnil na internete registračné protokoly centrály kontrarozviedky vtedajšieho Zboru národnej bezpečnosti.

Protokoly z rokov 1969 až 1989 obsahujú viac ako 38.000 záznamov o objektoch záujmu tajnej polície ŠtB. "Tieto údaje sú veľmi dôležitou informáciou pri posudzovaní vtedajšej situácie," napísal v tlačovej správe ÚPN, ktorý monitoruje zločiny z období fašizmu a komunizmu. Zachované zväzky z týchto registrov sa nachádzajú v Českej republike.

Z protokolov vyplýva, že kontrarozviedka sledovala nielen množstvo československých občanov a úradov, ale aj cudzincov a zahraničných diplomatov. Napríklad v 80. rokoch pravdepodobne preverovala aj Judith Macgregorovú, neskoršiu britskú veľvyslankyňu na Slovensku v rokoch 2005-2007.

Protokoly obsahujú aj meno bývalého poslanca parlamentu a niekdajšieho pracovníka tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí ČSSR Jozefa Banáša. Podľa záznamov ho kontrarozviedka evidovala ako agenta, Banáš však v minulosti svoju spoluprácu s ŠtB odmietol. Okrem toho sa v záznamoch objavili aj mená ďalších verejných osôb, o ktorých údajnej spolupráci s ŠtB sa už písalo - napríklad poslanca Európskeho parlamentu za Stranu maďarskej koalície Árpáda Duku-Zólyomiho, alebo prorektora košickej Technickej univerzity Juraja Sinaya.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu