Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozné zistenie: VIDEO Prudký nárast obetí domáceho a sexuálneho násilia na Slovensku!

Tím ADRA KIT-u Zobraziť galériu (2)
Tím ADRA KIT-u (Zdroj: FB/ADRA Slovensko)

BRATISLAVA - Odborný tím pre pomoc obetiam násilia z ADRA KIT-u hľadá šesť zodpovedných darcov, ktorí násiliu takisto povedia nie. Krízový intervenčný tím za uplynulé roky zaevidoval nárast nahlásených prípadov domáceho a sexuálneho násilia až o 80 percent. Pomôcť môžete aj vy!

Krízový intervenčný tím (ADRA KIT) zaznamenal prudký nárast nahlásených prípadov domáceho a sexuálneho násilia. Za uplynulé roky vzrástol až o 80 percent. „Počet obetí, ktoré vyhľadali pomoc, vzrástol z 20 percent na 54 percent. Aj preto sa pracovníčky ADRA Slovensko pred rokom rozhodli, že nezostanú ticho a budú o násilí hovoriť nahlas,“ informoval nás krízový intervenčný tím s tým, že aktuálne hľadá 6 zodpovedných darcov, ktorí takisto povedia násiliu nie a budú pomáhať obetiam.  

ADRA KIT
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/ADRA Slovensko)

ADRA KIT upozorňuje na príznaky násilia a zneužívania, organizuje k téme diskusie a obetiam násilia poskytuje dlhodobú komplexnú pomoc, a to právnu, psychologickú aj sociálnu. „Každý človek má právo na dôstojný život v bezpečí. Obete násilia a zneužívania si však nedokážu pomôcť sami. Často trvá roky, kým sa odhodlajú vyhľadať pomoc, pričom následky páchaného násilia si veľakrát odnesú ich deti. Mnohé z nich neskôr opakujú to, čo sa doma naučili, alebo sa samé stávajú obeťami,“ povedala právnička a spoluzakladateľka KIT-u Daniela Borzová.  

Odborný tím pre pomoc obetiam násilia.
Zobraziť galériu (2)
Odborný tím pre pomoc obetiam násilia.  (Zdroj: FB/ADRA Slovensko)

Vysvetlila, že ak chceme mať zdravú spoločnosť, musíme upozorňovať na násilie, pomáhať jeho obetiam a podporovať zdravé vzťahy. „Ak máte podozrenie, že niekto vo vašom okolí zažíva násilie alebo zneužívanie, začnite o násilí hovoriť nahlas. Pomôžte tejto osobe rozpoznať príznaky zneužívajúceho vzťahu, vypočujte ju a odporučte jej odbornú pomoc. Kontaktujte náš KIT,“ vyzýva Borzová.


Čítajte aj: ZÁBERY z misie: Tím slovenských a českých kardiochirurgov v Keni ocenil vysoko postavený politik


Preto ADRA KIT hľadá šesť zodpovedných firiem, ktoré chcú podporiť dlhodobú a komplexnú odbornú pomoc obetiam domáceho a sexuálneho násilia na Slovensku. Aby KIT dokázal fungovať aj ďalší rok, potrebuje pokryť náklady na odmeny za vykonanú prácu v právnej aj psycho-sociálnej oblasti, ako aj náklady na benzín pre výjazdy.

„Na Slovensku v súčasnosti až 33 percent žien žije v násilnom vzťahu a 49 percent žien vo veku nad 15 rokov zažilo sexuálne násilie minimálne raz za život. Každý týždeň nás kontaktujú e-mailom nové obete násilia so svojím bolestným príbehom. Práve preto sa snažíme pomáhať týmto osobám pri budovaní nového dôstojného života,“ prezradil Daniel Kaba, riaditeľ ADRA Slovensko.

Obetiam násilia môžu pomôcť jednotlivci, kolektívy alebo firmy. Stačí sa zapojiť do kampane "Dôstojný život" a stať sa jedným zo šiestich zodpovedných darcov, ktorí násiliu takisto povedia nie.

ADRA (Adventist Development and Relief Association) je profesionálna humanitárna a rozvojová organizácia. Vznikla v roku 1956 a pôsobí v 141 krajinách sveta.

ADRA Slovensko je súčasťou medzinárodnej siete organizácií ADRA, s ktorou aktívne spolupracuje, ale nemá zahraničnú finančnú ani personálnu účasť a nepodlieha priamemu riadeniu zo zahraničia. ADRA Slovensko vznikla v roku 1993 a je aktívnym členom slovenskej Platformy MVRO.

Viac o téme: NásiliePomocADRA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu