Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZÁBERY z misie: Tím slovenských a českých kardiochirurgov v Keni ocenil vysoko postavený politik

Tím ôsmich lekárov a zdravotných sestier zo slovensko-českej lekárskej misie pomáha v Keni. Zobraziť galériu (4)
Tím ôsmich lekárov a zdravotných sestier zo slovensko-českej lekárskej misie pomáha v Keni. (Zdroj: FB/Ababu Namwamba)

NAIROBI – Tím ôsmich lekárov a zdravotných sestier zo slovensko-českej lekárskej misie počas jedného týždňa v polovici júna 2018 odoperovali v nairobskej Mater Hospital deväť detí s vrodenými srdcovými chybami. Išlo o deti, ktoré pochádzajú z najchudobnejších oblastí Kene.

Zástupkyňa veľvyslanca Kamila Kuková z Veľvyslanectva SR v Nairobi pre Topky.sk priblížila, ako pomáha osemčlenný tím lekárov a zdravotných sestier zo slovensko-českej lekárskej misie v metropole Kene.

Veľvyslanec SR v Keni František Dlhopolček spolu s prvým štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Kenskej republiky Ababuom Namwambom (v strede).
Zobraziť galériu (4)
Veľvyslanec SR v Keni František Dlhopolček spolu s prvým štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Kenskej republiky Ababuom Namwambom (v strede).  (Zdroj: FB/Ababu Namwamba)

Tím slovenských a českých kardiochirurgov a sestier v priebehu týždňa zachránili životy deviatich detí

V polovici júna išlo v poradí už o šiestu spoločnú slovensko-českú misiu v tamojšej nemocnici Mater Hospital. Tím odborníkov je z bratislavského Detského kardiocentra NÚSCH, z pražského Detského kardiocentra FN Motol a z Nemocnice na Homolce.

V priebehu týždňa odoprerovali deväť detí s vrodenými srdcovými chybami pochádzajúcich zo sociálne znevýhodnených rodín. Kuková vysvetlila, že vždy sú cielene vybraté deti z najchudobnejších oblastí Kene, ktoré by na operáciu nikdy nemali finančné prostriedky.  

Ababu Namwamba 15. júna ocenil prácu slovenských a českých detských kardiochirurgov a zdravotných sestier.
Zobraziť galériu (4)
Ababu Namwamba 15. júna ocenil prácu slovenských a českých detských kardiochirurgov a zdravotných sestier.  (Zdroj: FB/Ababu Namwamba)

Spolupráca s tímom kenských odborníkov

Popri operáciách sa osemčlenný tím lekárov a sestier venoval aj operačnej a perioperačnej starostlivosti o detských pacientov s komplexnejšími vrodenými chybami srdca, a to v spolupráci s tímom kenských odborníkov. „V rámci výberu kandidátov s najvyšším možným benefitom kardiochirurgického zákroku bolo kompletne kardiologicky vyšetrených 30 detí,“ uviedla Kuková s tým, že u pacientov, ktorí neboli indikovaní na výkon počas týždňovej návštevy tímu, bol spoločne s domácimi kardiológmi stanovený ďalší terapeutický plán.

Prácu osemčlenného tímu ocenil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného obchodu v Keni  

Prácu slovenských a českých detských kardiochirurgov a zdravotných sestier vysoko ocenil aj prvý štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Kenskej republiky Ababu Namwamba. Vyzdvihol význam ich pôsobenia nielen v oblasti kardiochirurgických zákrokov, ale aj pri odbornom vzdelávaní kenského zdravotníckeho personálu z Mater Hospital. Uviedol, že ich práca má veľký dosah na skvalitnenie výkonnosti tejto nemocnice, z ktorej by takto v budúcnosti mohol vzniknúť aj "regionálny hub kardiochirurgie".

Ababu Namwamba (v strede) vyfotografovaný so slovenským veľvyslancom, slovenskými lekármi a zdravotnou sestrou.
Zobraziť galériu (4)
Ababu Namwamba (v strede) vyfotografovaný so slovenským veľvyslancom, slovenskými lekármi a zdravotnou sestrou.  (Zdroj: FB/Ababu Namwamba)

Okrem oprácií chce tím pomôcť aj so vzdelávaním tamojších odborníkov

Kuková povedala, že ďalšou prioritou slovensko-český tímu je podporiť aj rozvoj pediatrického kardioprogramu v Mater Hospital v Nairobi. A to pomocou odborného školenia miestneho personálu počas samotnej misie, ako aj študijnými pobytmi kenských zdravotníkov v bratislavskej NÚSCH a v pražskej FN Motol.

Ročne je na čakacej listine cca 50 detí

V Keni sa ročne narodí viac ako 3.500 detí s vrodenou srdcovou chybou. V Mater Hospital ale tamojší lekári a zdravotné sestry nemajú dostatok skúseností, aby deti dokázali operovať a poskytnúť im adekvátnu pooperačnú starostlivosť. Preto je na zozname čakateľov každý rok približne 50 detí. „Rozhodovanie je ťažké, pri výbere však uprednostňujú deti, ktoré majú najväčšie šance na kvalitný život bez ďalších operačných výkonov,“ uviedla Kuková.

Podpora od Slovenska v hodnote 30-tisíc eur

Projekt funguje od roku 2011, a doposiaľ bol hradený prostredníctvom programu MEDEVAC – programu Ministerstva vnútra Českej republiky. Od roku 2014 zastupiteľský úrad SR v Nairobi tento projekt podporil troma mikrograntmi, a to na kúpu kyslíkových prístrojov, medicínskych pomôcok a študijnou cestou kenských lekárov a sestier v NÚSCH (program CETIR) v celkovej hodnote takmer 30-tisíc eur.

Tím ôsmich lekárov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ababu Namwamba)

Tohtoročná misia bola výlučne podporená slovenskými grantmi

The Mater Hospital v Nairobi je neštátna inštitúcia, ktorá je z veľkej časti závislá na financovaní od darcov a na vlastnom zhromažďovaní zdrojov. Zdravotnícke zariadenie má ako jedna z mála nemocníc v Keni špecializáciu na detskú kardiochirurgiu. Vyžaduje však neustále školenia a zdokonaľovania sa celého zdravotníckeho tímu. „V Keni je situácia o to náročnejšia, že sa operujú oveľa staršie deti, než je štandard vo vyspelých krajinách. Táto finančne náročná liečba je takmer nedostupná väčšine obyvateľstva,“ ozrejmila Kuková s dodatkom, že v tomto roku bola po prvý raz misia lekárov a zdravotných sestier podporená výlučne z prostriedkov SlovakAid programov CETIR (Centrum na odovzdávanie skúseností z integrácie a reforiem) a tzv. malých grantov (finančných príspevkov v rámci rozvojovej spolupráce) v hodnote okolo 25-tisíc eur.

Viac o téme: SlovenskoKeňaLekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu