Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prežili banské nešťastie: Hneď po závale ratovali kamaráta

Jaroslav Plačko Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Plačko (Zdroj: Nový Čas)

NIŽNÁ SLANÁ - Hrôza a des! Tieto dve slová donekonečna opakuje baník Jaroslav Plačko (33), ktorého veľmi zasiahla tragédia v bani v Nižnej Slanej.

Zavalenie priateľa Štefana Fabiána († 29) prirovnal k peklu v podzemí. Krátko po nešťastí sa spolu s ďalším poriadne otraseným kolegom Stanislavom Vysokým (35) ešte snažili kamarátovi pomôcť, no už bolo neskoro.

„Neviete si predstaviť, aké tam bolo peklo! Ťažko sa mi o tom hovorí aj teraz, lebo som prišiel o kamaráta,“ hľadal slová úplne zničený Jaroslav Plačko, ktorý v tejto bani pracuje už sedem rokov. Pri stredajšom závale takmer v 300-metrovej hĺbke fáral o pár stovák metrov ďalej. Ako si spomína na osudné okamihy?

„Celkovo nás tam bolo šesť. Boli sme roztrúsení po dvojiciach. Ja som vynášal horninu na vozíku. Odrazu za mnou pribehol Stano Vysoký, že Števa zavalilo. Vrátili sme sa spolu do štôlne, aby sme ho ratovali, no nevládali sme ho vytiahnuť. Ležal na zemi a vedľa neho boli obrovské skaly. Nedalo sa mu už pomôcť, bol mŕtvy!“ Po tejto tragédii musel Jaroslav Plačko vyhľadať pomoc v nemocnici. „Úplne ma to položilo. Musel som ísť na psychiatriu, aby som sa spamätal. Už popoludní som však išiel domov,“ dodal baník, ktorý v pondelok oslavoval Kristove roky.

V tejto chvíli ešte ani sám nevie, či niekedy do bane vkročí. „Mám obavy, neviem, či sa tam vrátim...“ hovorí vyhýbavo. Nebezpečenstvo závalu sa podľa neho nedalo predpokladať, hoci práca v bani je poriadne riziková. Vedeli by o tom veľa rozprávať aj v rodine Stanislava Vysokého, ktorý leží s otrasom mozgu v rožňavskej nemocnici.

„Keď som za manželom prišla, ani ma nespoznal. Už sa však postupne dáva dokopy a aspoň úsečne odpovedá na moje otázky. O tom, čo sa dialo dole v bani, však nehovorí,“ povedala jeho manželka Jana (30), ktorá má so Stanislavom dve dcéry a čaká tretí prírastok. Pred trinástimi rokmi, keď v bani došlo k podobnému závalu, tam zomrel ich príbuzný Erik Vysoký. Smrteľný úraz v Nižnej Slanej sa prihodil aj pred ôsmimi rokmi, no na povrchu. Príčiny nešťastia, ktoré sa stalo v stredu o pol druhej nadránom, okrem polície vyšetruje aj Obvodný banský úrad v Spišskej Novej Vsi. Štefana Fabiána pochovajú dnes v jeho obci - v Gemerskej Polome.

V BANI SMRTI SA FÁRA

Dušan Oravec, riaditeľ Sideritu Nižná Slaná, včera potvrdil, že po smrteľnom úraze sa na pracovisku, kde zahynul ich baník, už vystriedalo niekoľko zmien. „Príčiny vyšetruje komisia. Prečo sa tak stalo, nevieme. Banský úrad sme o úraze informovali už štvrťhodinu po závale. Riadime sa podľa pokynov komisie a prijali sme také bezpečnostné opatrenia, aby sa zabránilo ďalšiemu nešťastiu.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu