Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horúčavy nepoľavujú: Na juhu 35 stupňov, v sobotu skolabovalo viac ako 60 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Martin Bublavý )

BRATISLAVA - Záchranári v sobotu ošetrili 61 pacientov, ktorí skolabovali v dôsledku vysokých teplôt. Informovala o tom hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Najvyšší počet výjazdov zaznamenali v Prešovskom kraji, v ktorom malo zdravotné ťažkosti 11 pacientov, najmenej v Trnavskom kraji, kde potrebovali pomoc traja pacienti. Päťkrát zasahovali v Bratislavskom kraji a Banskobystrickom kraji, v Žilinskom kraji skolabovalo sedem osôb, po desať kolapsov zaznamenali v Nitrianskom, Košickom a Trnavskom kraji. Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu, a to zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, teda od 11:00 do 15:00 a dodržiavať dostatočný pitný režim.

"Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," pripomenula hovorkyňa. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Prepoveď, ktorá nepoteší

Na západnom a južnom Slovensku môže v nedeľu dosiahnuť maximálna teplota vzduchu 33 až 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa, ktoré potrvajú od 14.00 do 18.00 h.

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Trnava, Pezinok, Senec, Bratislava, Galanta, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky. Maximálna teplota vzduchu tu môže dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. O stupeň nižšia výstraha platí pre zvyšok západného a južného Slovenska, kde teplota môže stúpnuť na 33 stupňov Celzia.

Meteorológovia upozorňujú, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je podľa nich vysoká.

Viac o téme: KolapsHorúčavySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu