Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovná vojna zachvátila slovenský internet: Policajti proti cyklistom, drsné obvinenia a útoky

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: gettyimages, Facebook/Útrapy Bratislavského cyklistu)

BRATISLAVA - Facebooková vojna. Tak sa dá charakterizovať konflikt medzi bratislavskými cyklistami a políciou. Jedna skupina obviňuje druhú z porušovania zákona. Množstvo fotiek, ktorými nelegálnu činnosť dokazujú samotní užívatelia, však policajný zbor štátnej a mestskej polície núti ťahať za kratší koniec.

Všetko to začalo fotkou policajného vozidla, ktoré „na drzovku“ parkuje po celej šírke cyklistického pruhu. Tá sa objavila na facebookovej stránke „Útrapy bratislavského cyklistu“ minulý týždeň a reagovalo na ňu niekoľko čitateľov. Netrvalo dlho a na príspevok, ktorý na slovenské orgány vrhá nepekné svetlo, reagovala aj samotná polícia.

Slovná vojna zachvátila slovenský
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Útrapy Bratislavského cyklistu)

„V uvedenom prípade policajti podnikli všetky kroky, aby zadržanú osobu predviedli na oddelenie čo najrýchlejšie s ohľadom ochrany verejnosti,“ napísali v príspevku policajti. Ľudia zákona sú vraj na nezmyselnú kritiku zvyknutí. „Policajtom bude vždy prvoradé podniknúť akékoľvek kroky na to, aby bola poskytnutá pomoc verejnosti v čo najkratšom čase.“

Polícia predtým v súkromnej komunikácii s jedným používateľom situáciu okomentovala ako „v poriadku“, pretože „to bolo počas výkonu služby pri dohľade nad bezpečnosťou v meste“.

Slovná vojna zachvátila slovenský
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Útrapy Bratislavského cyklistu)

Utrápení bratislavskí cyklisti stále mali čo povedať. „Najmenej dôveryhodná polícia zo všetkých krajín Európskej Únie sa rozhodla svoje porušovanie zákona odbiť obvineniami z očierňovania ich práce a emotívnym statusom o nasadzovaní vlastných životov. My ale emotívne hry hrať nemienime,“ vyzval autor príspevku políciu k uvedeniu predpisu, ktorý by takéto zastavenie umožňoval. Odvoláva sa pritom na zákon o cestnej premávke. Podľa neho takéto parkovanie „vytvára život ohrozujúce kolízne situácie medzi električkami, autami a cyklistami“.

Tam sa však „vojna“ iba začala. Na stránke pre cyklistov pridali viacero inkriminujúcich fotiek, ktoré dokladujú parkovanie na cyklistických chodníkoch v hlavnom meste. Na niekoľko z nich je vidieť vozidlá štátnej polície, ale aj iné. Policajtom tak odkazujú, že dostatočne nestrážia plnenie predpisov.

Polícia SR však reagovala inak – uverejnením videa cyklistu, ktorý prešiel v Ružinove na červenú, pravdepodobne v snahe skritizovať samotných bicyklistov. Video z roku 2017 sa však nestretlo s celkom pozitívnymi reakciami. Časť verejnosti sa postavila na stranu nemotoristov.

„Zákon o cestnej premávke ste už otvorili, teraz by ste mohli reagovať na výzvu na vysvetlenie, ako je možné legálne parkovať policajné vozidlo... vo vyhradenom pruhu pre cyklistov,“ komentoval Martin. Iní policajtov obviňujú z pokrytectva. „Ak chcete poučovať cyklistov, tak sa najskôr naučte parkovať,“ reagoval na video Miro.

„Útrapy Bratislavského cyklistu“ sa momentálne tešia internetovej obľube a ďalej „pijú krv“ slovenským policajtom zverejňovaním inkriminujúcich záberov. Polícia SR sa cyklistickej tematike nevyhla ani dnes, keď zverejnila náučné video. Cyklisti ho označili za snahu si to "vyžehliť". 

„Saganovci“ nešetrili kritikou ani primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, ktorý podkopal ich priazeň nedávnymi výrokmi. V rozhovore pre HNonline totiž povedal, že sa Bratislava „nikdy nebude môcť porovnať s Amsterdamom alebo Kodaňou“, pretože „je príliš roztiahnutá“. „My sme toho názoru, že v Bratislave je príliš rozťahaný práve Nesrovnal a jeho develokamaráti, ktorých by bolo na čase skrátiť,“ napísali na stránke. Nesrovnala, podľa ktorého je z Vrakune do Starého Mesta na bicykli príliš ďaleko, nešetrili ani ľudia na Facebooku.

Slovná vojna zachvátila slovenský
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Útrapy Bratislavského cyklistu)

Slovná vojna zachvátila slovenský
Zobraziť galériu (11)

Viac o téme: ParkovanieCyklistiCyklotrasaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu