Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Osýpky netrápia len Slovákov: V týchto krajinách je tiež veľa prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Epidémia osýpok, ktorá je aktuálne problémom na východe Slovenska, pokračuje aj v iných štátoch Európskej únie. Najviac prípadov do 31. mája 2018 zaznamenalo Taliansko (2931), Grécko (1766), Francúzsko (1147), Rumunsko (870) a Veľká Británia (840). Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Každá osoba cestujúca do krajiny postihnutej osýpkami, ktorá nie je riadne očkovaná dvomi dávkami vakcíny proti osýpkam, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie,” uviedla Račková.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Ochorenie spôsobuje vírus osýpok zo skupiny paramyxovírusov. Inkubačný čas je približne desať dní.

Na Slovensku aktuálne pokračuje epidémia osýpok na dolnom Zemplíne. Do štvrtka (26.7.) tam evidujú 306 prípadov. Z toho je 168 laboratórne potvrdených, 133 pravdepodobných a päť nepotvrdených. Ako informovala Račková, v okrese Michalovce je zaznamenaných 297 ochorení, najviac v Michalovciach (120) a Veľkých Kapušanoch (74).

V okrese Sobrance bolo evidovaných deväť ochorení. „U deviatich chorých detí bolo ochorenie komplikované zápalom pľúc. Vo vykonávaní protiepidemických opatrení sa naďalej pokračuje," doplnila Račková. Podozrenie na osýpky v Rožňave sa zatiaľ nepotvrdilo.

V súvislosti s epidémiou osýpok, ktorá prepukla v máji, pred dvomi týždňami vyhlásili pre okres Michalovce mimoriadnu situáciu. Prijaté boli viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia vrátane očkovania, ktoré realizujú aj v okrese Trebišov.

Viac o téme: ZahraničieOsýpky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu