Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozba osýpok sa šíri Slovenskom: Potvrdili ich v Trebišove, podozrenie v ďalšom meste

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TREBIŠOV – Laboratórne výsledky potvrdili ochorenie na osýpky v prípade dieťaťa z Trebišova. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia. Zároveň potvrdila výskyt osýpok u dieťaťa vo Vranove nad Topľou. Ide o nové lokality výskytu osýpok na dolnom Zemplíne.

Osýpky si vypýtali svoju daň: Panika medzi dovolenkármi na východe Slovenska

Obe deti boli minulý týždeň s podozrením na ochorenie prevezené do michalovskej nemocnice, jedno bolo ošetrené ambulantne, druhé hospitalizované. "U oboch laboratórne výsledky ochorenie potvrdili,“ konštatovala Fedáková. V prípade päťročného dieťaťa z Vranova nad Topľou informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o potvrdenom ochorení už v pondelok (23.7.). 

Nový podozrivý prípad ochorenia na osýpky zaznamenali tento týždeň aj v Rožňave. "Momentálne zisťujeme epidemiologickú anamnézu a čakáme na laboratórne výsledky testov, klinické príznaky ochorenia sú nejasné. Aj v tomto prípade ide o dieťa," uviedla Fedáková.     

Hrozba osýpok sa šíri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)
  

Na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice je aktuálne hospitalizovaných 15 pacientov s osýpkami, z toho piati boli novoprijatí počas utorka. Od začiatku epidémie nemocnica hospitalizovala celkovo 220 pacientov a ďalších takmer 80 ambulantne ošetrila.      

Epidémia osýpok sa na dolnom Zemplíne začala šíriť začiatkom mája. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach evidoval k pondelku (23.7.) 279 prípadov osýpok, z toho 150 bolo laboratórne potvrdených. V okrese Michalovce išlo o 270 ochorení, najviac v Michalovciach (114) a Veľkých Kapušanoch (61). V susednom Sobranskom okrese ich zaznamenali deväť. V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásili pre okres Michalovce mimoriadnu situáciu. Prijaté boli viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia vrátane očkovania.

Viac o téme: OsýpkyTrebišovRožňavaVranov nad Topľou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu