Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varovanie meteorológov: Povodní sa len tak nezbavíme, pozor si dajte v týchto lokalitách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V niektorých okresoch Trnavského, Trenčianskeho, Žilinského, Prešovského a Košického kraja sa môžu vyskytnúť prívalové povodne. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Pre okresy Tvrdošín a Poprad v tejto súvislosti meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa s platnosťou do 19. h. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ, ktorý predpokladá výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Pre viaceré okresy uvedených krajov vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa platnú rovnako do 19. 

Meteorologické výstrahy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ varuje pred búrkami s krúpami

Búrky s krúpami a krátkymi intenzívnymi dažďami sa v nedeľu podvečer môžu vyskytnúť v okresoch Trenčianskeho, Žilinského, Košického a Prešovského kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Podľa SHMÚ predstavujú búrky s krúpami potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 30 - 50 mm a nárazy vetra rýchlosť 70 - 110 km/h.

Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov), uvádzajú meteorológovia. SHMÚ preto vydal výstrahu druhého stupňa pre okresy Ilava, Púchov, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice, Košice-okolie a Prešov.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu