Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trnka nechce zverejniť údajný zoznam klientov nebankoviek

Dobroslav Trnka (vľavo) prezerá obsah CD so zoznamov klientov skrachovaných nebankových subjektov.
Dobroslav Trnka (vľavo) prezerá obsah CD so zoznamov klientov skrachovaných nebankových subjektov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejnosť sa zatiaľ nedozvie obsah CD, na ktorom je údajne zoznam klientov skrachovaných nebankových firiem BMG Invest a Horizont Slovakia. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka dnes aj po otvorení obálky s nosičom, ktorý dešifrovala tajná služba, zopakoval, že nemieni zverejniť z neho údaje. Informácie treba podľa neho najprv preveriť.

K heslu na dekódovanie sa tak nedostane ani predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý prokuratúre nosič odovzdal ešte v roku 2004. Podľa Mečiara by na nej mali byť aj mená politikov, ktorí si zo spoločností vybrali tesne pred ich pádom peniaze aj s úrokmi. Bývalý premiér už skôr prokuratúru požiadal, aby mu poskytla heslo. Informácie z CD chcel následne zverejniť. Za sprístupnenie údajného zoznamu sa vyslovilo aj viacero ďalších politikov z koalície aj opozície.

"Ja to nemôžem zverejňovať, tam sú osobné údaje, ktoré jednoducho podliehajú určitému režimu, a pokiaľ ja nemám absolútne verifikované, čo sa na tej kazete nachádza (...) tak ja v žiadnom prípade nepripustím, aby generálna prokuratúra nejaký zoznam zverejnila," povedal dnes ČTK Trnka. Obsah CD musia podľa neho preskúmať odborníci, napríklad daňoví úradníci, kriminalisti, bankári a prokurátori.

Krach nebankových firiem pripravil v roku 2002 desaťtisíce ľudí spolu o miliardové úspory. Podľa Mečiara záznam o klientoch vytvoril bývalý šéf spoločností Horizont a BMG Invest Vladimír Fruni. Chcel sa tak vraj poistiť.

Mečiar už skôr tvrdil, že existuje viacero kópií nosiča okrem tých, ktoré má Slovenská informačná služba a generálna prokuratúra. Jednu z nich vraj vlastní aj on. Tvrdil, že ako oznamovateľ má právo poznať obsah CD.

"Predsa tá kazeta, to nie je domáce kino, takže ani ja si to nebudem prezerať," reagoval dnes Trnka.

Bývalým manažérom Horizontu a BMG potvrdil Najvyšší súd tento rok viacročné tresty za podvod. Spoločnosti podľa súdu vylákali od ľudí prostredníctvom masívnej reklamnej kampane vklady a sľubovali im obrovské výnosy, hoci vedeli, že ich nemôžu splniť. Poškodeným klientom sľúbila vláda Roberta Fica čiastočné odškodnenie. Polícia už skôr vyhlásila, že doterajším vyšetrovaním nezistila prepojenie nebankových subjektov na politické strany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu