Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nebezpečný internetový predaj: Ak máte doma ortuťový teplomer, majte sa na pozore!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenská obchodná inšpekcia v piatok 13. júla upozornila, že na našom trhu sa predáva ortuťový teplomer, ktorý predstavuje riziko poškodenia zdravia. Zdôraznila, že predmetný výrobok je sprístupňovaný na slovenský trh najmä prostredníctvom internetových stránok (sociálnych sietí). Inšpekcia na to prišla na základe doručeného podnetu.

SOI uviedla len toľko, že ide o (lekársky) ortuťový teplomer, ktorý predstavuje chemické riziko. Krajina pôvodu a údaje o výrobcovi však nie sú známe.  

Inšpekcia pripomenula, že v členských štátoch Európskej únie sa nesmie uvádzať na trh ortuť v teplomeroch na meranie telesnej teploty, ako aj v iných meracích prístrojoch určených na predaj širokej verejnosti (manometre, barometre, sfygmomanometre, teplomery iné ako na meranie telesnej teploty).

Nebezpečný ortuťový teplomer
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Kontrolovanej osobe na základe vykonanej kontroly bolo uložené opatrenie na trvalý zákaz predaja predmetného výrobku,“ informovala inšpekcia s tým, že odporúča spotrebiteľom, ktorý si tento teplomer zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Spotrebiteľ má právo vrátiť výrobok predávajúcemu, pričom predávajúci je povinný tento výrobok vziať späť a v lehote do troch pracovných dní vrátiť spotrebiteľovi jeho kúpnu cenu, vrátane účelne vynaložených prostriedkov (poštovné, balné...). „Kontrolovaná osoba sa dobrovoľne zaviazala spätne osloviť spotrebiteľov, ktorým predmetné výrobky predala a vrátiť im kúpnu sumu,“ uzavrela SOI.


Prečítajte si aj: SOI pokutovala známu spoločnosť: Na nekalé obchodné praktiky si posvietili inšpektori 


Viac o téme: InšpekciaNebezpečenstvoTeplomer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu