Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hygienici upozorňujú: Pozor na potraviny, ktoré môžu spôsobiť salmonelózu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Predovšetkým nedostatočne tepelne spracované jedlá z hydiny a vajec sú rizikom pre vznik salmonelózy. Aj tento rok sa horúce počasie prejavilo na vyššom výskyte epidémií.

"Počas apríla a mája ich prepuklo 72, spolu ochorelo 270 ľudí. V rovnakom období vlani ich bolo 38 a potrápili 169 ľudí. Najväčší počet ochorení býva spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1 545 ľudí," píše sa v tlačovej správy Úradu verejného zdravotníctva, ktorú poskytla Jozefína Kaššová. Hygienici verejnosť informujú, čomu sa radšej vyhnúť a aké zásady dodržiavať.

Riziko kontaminácie baktériou je aj počas grilovačiek, na ktorých ľudia nedostatočne tepelne upravia mäso. "Baktéria salmonella je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu. Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôraznila základné pravidlá prevencie vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ Iveta Trusková s tým, že mikroorganizmy sa prenášajú nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami.

Pre množenie sa mnohých mikroorganizmov je najvhodnejšia teplota v rozpätí od 15 stupňov do 50 stupňov Celzia. "Pre patogénne mikroorganizmy, teda také, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je optimálnych 37 stupňov Celzia,“ informovala vedúca oddelenia Národného referenčného centra a laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Milada Syčová. Pripomína, že teplota skladovania potravín je jedným z rozhodujúcich ukazovateľov ich bezpečnosti.

"Pre to, aby sa zabránilo množeniu mikroorganizmov na úroveň, ktorá by spôsobila vznik ochorenia po skonzumovaní potraviny, alebo aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali čo najskôr. V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky, ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu," informuje ďalej ÚVZ s tým, že treba dávať pozor aj na ovocie a zeleninu. Rýchlejšie sa pritom kazia druhy s vysokým obsahom vody.

Odborníci preto odporúčajú nekonzumovať potraviny neznámeho pôvodu, používať iba pitnú vodu, chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami, dôkladne tepelne spracovať jedlá, zeleninu a ovocie dôkladne poumývať pitnou vodou, nepoužívať potraviny po dátume spotreby, dôkladne si umývať ruky, zamedziť styku medzi surovými a uvarenými potravinami, opätovne nezamrazovať úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny, mäso nakupovať iba v predajniach, kde je uskladnené v chladiacich zariadeniach a rýchlo sa kaziace veci nosiť v taškách s chladiacimi vložkami.

Medzi príznaky salmonelózy patria vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi, nastupujú už šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nebezpečná pri ochorení je strata tekutín, najviac sú ohrozené malé deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami, výrobkami z nich a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj kontaminovanými rastlinnými potravinami. Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas desiatich minút, pričom teplota musí byť rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

Viac o téme: PotravinySalmonelózaHygieniciÚVZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu