Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslankyňa Verešová: Proces s Horákovou bol len zastrašovanie, komunistom sa to však podarilo

Právnička a politička Milada Horáková, ktorá bola popravená v roku 1950.
Právnička a politička Milada Horáková, ktorá bola popravená v roku 1950. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Proces s Miladou Horákovou, ktorého výsledkom bola jej poprava 27. júna 1950, mal zastrašiť a šokovať verejnosť, čo sa komunistom podarilo, keďže hlavnou obžalovanou bola žena. V deň 68. výročia popravy to vyhlásila opozičná poslankyňa a predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová (OĽaNO).

Pripomína, že v politických procesoch bolo po roku 1950 obžalovaných 639 ľudí a padlo desať trestov smrti. Pred 68 rokmi, 27. júna, boli v Československu popravené prvé obete komunistického režimu - Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. "Veľmi sa ma dotkol prípad jedinej popravenej ženy v tomto politickom procese. Bola ňou právnička a poslankyňa Milada Horáková," povedala Verešová.

Podľa jej slov Horáková na vlastnej koži zažila kruté metódy nacistov aj komunistov. "Verejne varovala pred nebezpečím diktatúry jednej strany, ktorú označila na počiatok mravného a hospodárskeho úpadku," doplnila Verešová. Práve tento proces označuje poslankyňa za začiatok komunistickej diktatúry. V nasledujúcich politických procesoch bolo obžalovaných 639 ľudí, padlo desať trestov smrti, 48 doživotných žalárov a ďalšie tresty v celkovej dĺžke 7850 rokov.

"Tieto udalosti musia aj dnes predstavovať našu spoločnosť výzvu. Aj dnes je potrebné zamýšľať sa nad dôvodmi, ktoré viedli k nastoleniu komunistickej totality," dodala Verešová. Milada Horáková bola česká právnička a politička, obeť justičnej vraždy pri komunistických politických procesoch v 50. rokoch minulého storočia. Vo vykonštruovanom procese bola odsúdená za velezradu. Bola jedinou popravenou ženou v rámci týchto procesov.

Viac o téme: PopravaKomunistiZastrašovanieMilada HorákováAnna Verešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu