Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

"Protištátne sprisahanie": Na politické čistky komunistov doplatil aj Husák, Clementisa popravili

Gustáv Husák Zobraziť galériu (5)
Gustáv Husák (Zdroj: TASR - Jiří Kruliš)

PRAHA - Komunisti po februárovom prevrate v roku 1948 začali s budovaním totalitného systému a k tomu patrilo aj zúčtovanie s politickými protivníkmi. Popri prenasledovaní a popravách otvorených odporcov ako boli Heliodor Píka či Milada Horáková, začali za prispenia sovietskych poradcov hľadať triedneho nepriateľa vo vlastných radoch. Rozhlas 25. februára 1951 informoval o odhalení "protištátneho sprisahania", do ktorého boli podľa strany zapojení aj Vladimír Clementis a Gustáv Husák.

Okrúhle výročie najväčšieho politického procesu v dejinách: Pred 70 rokmi popravili Miladu Horákovú

Obaja dovtedy vysokí predstavitelia režimu boli obvinení z buržoázneho nacionalizmu, ďalší komunisti - ako napríklad Otto Sling a Marie Švermová - z protištátnej činnosti. Oznámeniu rozhlasu predchádzala schôdza ÚV KSČ, ktorá sa konala 21. až 24. februára 1951. Na nej bola okrem iného prednesená správa "o prípade Clementisa a jeho spoluvinníkov zo zločineckej skupiny buržoáznych nacionalistov". Clementis, Husák, Ladislav Novomeský a ďalší obvinení boli vylúčení z KSČ a zbavení straníckych funkcií.

Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

V ďalšom období potom hľadanie vnútorného nepriateľa naberalo stále väčšie obrátky a zasiahlo až do najvyšších priečok straníckeho rebríčka. Vyvrcholením bol v roku 1952 proces s "protištátnym sprisahaneckým centrom" bývalého generálneho tajomníka ÚV KSČ Rudolfa Slánskeho, v ktorom na trest smrti odsúdili 11 funkcionárov. Práve do tohto procesu bol zaradený aj pôvodne "buržoázny nacionalista" Vladimír (Vlado) Clementis, minister zahraničia v rokoch 1948 až 1950.

Vladimír Clementis
Zobraziť galériu (5)
Vladimír Clementis  (Zdroj: profimedia.sk)

Clementis mal za sebou emigráciu vo Francúzsku a v Anglicku, kde v čase nacistickej okupácie okrem iného pracoval v BBC. V roku 1939 bol vylúčený z KSČ pre nesúhlas so sovietsko-nemeckým paktom, po vojne mu ale členstvo obnovili. Už od roku 1948, kedy sa stal ministrom, však bol tŕňom v oku sovietskym pozorovateľom. Nakoniec bol odvolaný z funkcie ministra, zatknutý a v decembri 1952 popravený. V rovnakom procese dostal trest smrti tiež vedúci tajomník krajského výboru KSČ v Brne Šling.

Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Ďalším zo stranícky vysoko postavených "zradcov" z februára 1951 bol aj právnik a neskorší československý prezident Gustáv Husák. Husákova politická hviezda začala stúpať počas druhej svetovej vojny, kedy sa stal členom vedenia slovenskej komunistickej strany a predsedníctva ilegálnej Slovenskej národnej rady a podieľal sa na príprave Slovenského národného povstania. Po vojne stál na čele Zboru povereníkov plniacom úlohu slovenskej vlády, mal pod kontrolou políciu aj Štátnu bezpečnosť.

Komunistický politik Gustáv Husák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČTK, TASR)

Na jar 1950 Husáka spolu s ďalšími obvinili z buržoázneho nacionalizmu a v apríli 1954 odsúdili na doživotie. V roku 1960 bol po amnestii prepustený z väzenia a roku 1963 rehabilitovaný. V roku 1968 v čase Pražskej jari patril spočiatku k reformistom, neskôr sa ale v apríli 1969 dostal do čela KSČ ako jeden z hlavných exponentov začínajúcej normalizácie. V máji 1975 sa stal prezidentom republiky a k abdikácii bol donútený až po novembri 1989.

Viac o téme: Milada HorákováGustav HusákHeliodor PíkaVladimír Clementis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu