Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Utečenci sa sťažovali na podmienky, v akých žijú na Slovensku

BRATISLAVA - Utečenci, ktorí na Slovensku požiadali o azyl, nedôverujú úradom a majú výhrady voči životným podmienkam v utečeneckých táboroch. Slovenskí pracovníci sú podľa nich zaujatí a málo vyškolení na to, aby chápali citlivé náboženské a kultúrne otázky, uviedli autori správy Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Slovenské inštitúcie kritiku odmietli.

"Stráže v Gabčíkove podľa poznatkov získaných z rozhovorov prekračujú svoje právomoci a vykonávajú priamo v izbách nástupy o šiestej hodine ráno," spomína sa v správe, ktorú ČTK poskytla slovenská kancelária UNHCR.

Úrady vraj navyše trestajú utečencov, ktorí počas azylového konania opustia krajinu, ale neskôr ich iné štáty vrátia opäť na Slovensko. Stratia nárok na vreckové, čo ich ponecháva bez akýchkoľvek peňazí, sťažovali sa podľa UNHCR utečenci.

Nespokojní boli aj s úrovňou hygieny a vybavenosťou kuchýň v ubytovniach. Prekážala im aj údajne nedostatočná úroveň tlmočenia či krátky čas na obed. UNHCR už skôr opakovane kritizovalo Slovensko za nízky počet udelených azylov. Vlani úrady uznali len osem azylov, hoci záujemcovia podali 2871 žiadostí.

Migračný úrad ministerstva vnútra, ktorý starostlivosť o utečencov zastrešuje, však obvinenia odmietol. "Slovensko poskytuje utečencom starostlivosť v súlade s pravidlami Európskej únie," povedala ČTK Anna Šidová z migračného úradu.

Azyl môže podľa nej žiadateľ získať, len ak z domovskej krajiny utekal napríklad pred vojnou či prenasledovaním. Zlá ekonomická situácia medzi dôvody na udelenie azylu nepatrí, zdôraznila. Slovensko navyše podľa nej vlani v decembri upravilo zákon o azyle tak, aby si utečenci, ktorým v domovskej krajine hrozí napríklad mučenie, mohli pobyt predĺžiť aj bez získania azylu.

Správa zistila výhrady aj medzi utečencami v Poľsku, Maďarsku a Slovinsku. V Maďarsku, ktoré vlani vyhovelo 99 žiadateľom o azyl pri 2117 podaných žiadostiach, sa sťažovali na úroveň stravy, lekárskej pomoci či vyžadovanie znalosti maďarčiny. V Poľsku, ktoré udelilo v minulom roku 422 azylov, pričom sa prihlásilo 4430 záujemcov, zase údajne nie je zriedkavosťou, že slobodní muži sú ubytovaní v rovnakej miestnosti ako rodiny s malými deťmi. Tiež sa podľa správy stáva, že muži používajú kúpeľne a sociálne zariadenia vyhradené pre ženy.

Najmenej výhrad mali utečenci voči úrovni pomoci v Slovinsku. V krajine, kde vlani požiadalo o azyl 518 ľudí a získal ho jeden, napríklad skupina troch Albáncov bila a vydierala ostatných žiadateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu