Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Pozor na nebezpečnú kozmetiku: Varuje pred ňou Úrad verejného zdravotníctva

Nebezpečná kozmetika Zobraziť galériu (6)
Nebezpečná kozmetika (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami.

"Môžu sa nachádzať aj na Slovensku," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Varovanie hygienikov sa týka prípravku do kúpeľa pod názvom Party Popper značky Bomb cosmetics. Má tvar koláčika, ktorý je ozdobený imitáciou ružovej šľahačky, posypom a karamelom. "Vzhľadom na svoj tvar, ale aj vzhľad, farbu a vôňu si ich môžu spotrebitelia, najmä deti, zameniť s potravinou a v dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu, či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," informoval Mikas.

Nebezpečný výrobok Party Popper
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - ÚVZ SR)

Nebezpečné sú aj krém na úpravu účesu Kardashian Beauty Smooth Styler Blow Dry Cream a lotion na vlasy CHI® Total Protect Defence Lotion – produkty značky Farouk®. Oba výrobky obsahujú konzervačnú látku Methylisothiazolinone, ktorá nepatrí medzi povolené konzervačné látky v kozmetických výrobkoch. "Výrobky môžu spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb," ozrejmil riziko produktov Mikas.

Nebezpečný výrobok Kardashian Beauty
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - ÚVZ SR)

Nebezpečný výrobok lotion na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - ÚVZ SR)

Taktiež nepovolené konzervačné látky, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu, konkrétne Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone, obsahuje aj maska na tvár pod názvom Peel Of Black Mask Soyulabilir Siyah Maske značky Naturface neznámeho výrobcu z Turecka.

Nebezpečným výrobkom je aj čínsky krém neznámej značky i výrobcu predávaný ako Yiganerjing herbal antibacterial cream. "Tento výrobok obsahuje glukokortikoid clobetasol propionate, zakázanú látku v kozmetických výrobkoch," spresnil hlavný hygienik SR. Nebezpečné výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Litve, vo Francúzsku a v Estónsku.

Nebezpečné kozmetické výrobky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA - Úrad verejného zdravotníctva SR)

Viac o téme: KozmetikaÚrad verejného zdravotníctvaJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu