Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovenský hygienik varuje: Kozmetika na FOTO vás môže otráviť! Najväčšie riziko hrozí deťom

Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečnou kozmetikou do kúpeľa z Holandska. Zobraziť galériu (3)
Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečnou kozmetikou do kúpeľa z Holandska. (Zdroj: ÚVZ SR, )

BRATISLAVA - Na spotrebiteľskom trhu sa objavili nebezpečné šumivé vonné soli v tvare koláčikov. Ide o holandskú kozmetiku, pred ktorou varuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej stránke. Štátny hygienik Ján Mikas upozornil, že vzhľadom na to, že kozmetické produkty pripomínajú potraviny, hrozí otrava, dusenie, či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva. Tomuto nebezpečenstvu sú vystavené najmä deti.

Krásne riasy môžu byť minulosťou: FOTO Na tento výrobok pozor, vyvoláva zápal

Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky RAPEX upozornil na ďalšie nebezpečné kozmetické produkty, ktoré boli zistené pri výkone štátneho zdravotného dozoru na trhu v Slovenskej republike. Konkrétne ide o šumivé vonné soli v tvare koláčikov z Holandska.

Úrad verejného zdravotníctva varuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Za nebezpečnú bola označená šumivá vonná soľ Fizzy Bathbomb - Koupelový Cupcake od zančky Bathora. Krajinou pôvodu je Holandsko a zodpovednou osobou je holandská spoločnosť Van Lagen Manufacturing.

Úrad verejného zdravotníctva varuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

„Vyššie uvedené výrobky pripomínajúce potraviny nie sú bezpečné, pretože majú formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ich zamenia s potravinou a v dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva,“ varuje Mikas s tým, že kontrolovanému subjektu bolo uložené opatrenie - zákaz uvádzania predmetných výrobkov do obehu.

Úrad verejného zdravotníctva varuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Predmetné výrobky sú však aj naďalej ponúkané prostredníctvom rôznych internetových obchodov.

„Spotrebiteľ má právo predmetné nebezpečné výrobky vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená kúpna cena,“ dodal hygienik SR.

Viac o téme: KozmetikaInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu