Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Šokujúce zistenie o autobuse smrti: Brzdy nezlyhali?!

Vrak autobusu je v súčasnosti na expertíze vo Zvolene. Zobraziť galériu (15)
Vrak autobusu je v súčasnosti na expertíze vo Zvolene. (Zdroj: Nový Čas)

ŽILINA - Prvé informácie po nedeľnej nehode autobusu smrti v Hriňovej boli desivé. Štyria mŕtvi. Vozidlu zlyhali brzdy. Pár dní po nešťastí však odborníci spochybňujú vyjadrenia svedkov a pri otázke bŕzd sú opatrní. Všetko totiž mohlo byť inak.

Členom tímu odborníkov, ktorí budú zisťovať príčiny pádu Karosy do rokliny, je aj vedecko-výskumný pracovník Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline Igor Dirnbach. Podľa neho tvrdenia po nehode, že vozidlu zlyhali brzdy, hovorili ľudia, ktorí tomu nerozumejú. „Zatiaľ nemôžeme jednoznačne povedať, či išlo o technickú chybu, alebo zlyhal ľudský faktor. V tejto chvíli nevieme ani povedať, či došlo k chybe brzdového systému,“ vysvetlil Dirnbach.

Ako sa však dá vysvetliť, že vodič bol podľa viacerých svedkov pred nehodou presvedčený, že zlyhali práve brzdy?! „Pri dlhom a intenzívnom brzdení môže dôjsť k prehriatiu bŕzd, potom sa ich účinnosť znižuje a zrazu akoby bol autobus bez bŕzd,“ dopĺňa Dirnbach. To však nemusí nutne znamenať, že brzdy skutočne zlyhali. Preto teraz odborníci musia zistiť, akou rýchlosťou vodič skutočne išiel a aký rýchlostný stupeň mal dole kopcom zaradený. „Musíme zistiť, či to nebola náhla chyba, ktorú šofér nemohol očakávať,“ doplnil.

Stopu na fotografii, ktorú sa Novému Času podarilo nafotiť na ceste tesne po nehode, vysvetlil Dirnbach ako jazdnú. „Keď sa autobus v zákrute nakláňal, tak na kolesá pôsobila nielen dopredná sila, ale aj odstredivá. Preto sú na ceste zanechané stopy. To však nie je šmyková, ale jazdná stopa,“ vraví Dirnbach.

Šofér autobusu Vladimír Urbanec (40) leží v súčasnosti v umelom spánku napojený na pľúcnu ventiláciu vo zvolenskej nemocnici. Zo slávností na Poľane v osudný deň viezol aj svoju manželku a dve deti.

Prečo išli náročnejšou cestou?


HRIŇOVÁ - Existuje možnosť, že celá tragédia sa vôbec nemusela stať? Podľa niektorých miestnych áno. Keby si skúsený vodič v nedeľu večer vybral menej náročnú cestu, ktorá je od nebezpečnejšej dlhšia iba o 5 kilometrov.

Od horského hotela Poľana vedú dve cesty. Jedna z nich je širšia a nie je taká strmá ako tá, po ktorej v osudný večer išli folkloristi. Táto cesta je podľa obyvateľov Hriňovej prudká, plná zákrut a stúpanie či klesanie dosahuje na niektorých miestach až 12 percent. „Asi 7 kilometrov od hotela sa cesta rozdvojuje. Na tej nenáročnej je určite menej kopcov, nie sú tam rokliny a je tam málo stromov. Už cesta z Poľany musela dať autobusu riadne zabrať. Je úzka a plná zákrut,“ tvrdí Milan Ondrejka z Hriňovej, ktorý cestu do hotela absolvoval už veľakrát obomi možnosťami.

„Vodič má pri križovatke dojem, že keď zvládol strmú časť z hotela, môže pokračovať po tej náročnejšej ceste, ktorá je iba o pár kilometrov kratšia. Možno to bolo aj v tomto prípade. Sú to však len dohady,“ dodal Milan Ondrejka. Premiér Robert Fico včera oznámil, že na niektorých cestách sa jazda autobusom zakáže úplne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu