Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Varovanie pred búrkami: VIDEO Žilinou sa prehnala smršť, prívalový dážď v Púchove

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Búrky, ktoré môžu spôsobiť škody, hrozia aj v utorok. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred búrkami s krúpami aktuálne - do 13.30 h, platí pre okresy Banská Bystrica a Brezno.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky,  pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h," informujú meteorológovia. Upozorňujú, že búrky na Horehroní môžu spôsobiť aj zatopenie podjazdov či podchodov, stekanie vody zo svahu či naplavenie bahna.

S búrkami môžu byť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

Búrky hrozia vo viacerých okresoch krajiny

​Búrky hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom, ale aj v Žilinskom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami, platí do 18.00 h. Informuje o tom SHMÚ na svojom webe. Búrky podľa meteorológov v utorok potrápia aj okres Bratislava. Výstraha tu platí do 14.00 h.

Meteorológovia upozorňujú, že v jednotlivých lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.  "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h," informovali meteorológovia. Zároveň pripomínajú, že pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov. 

Búrka priniesla do Žiliny výrazné krupobitie

"Intenzívna búrka dnes priniesla do Žiliny intenzívne zrážky a krupobitie. V niektorých častiach mesta hlásili obmedzenia v doprave, naši čitatelia sa sťažovali aj na silné krupobitie. Krúpy v oblasti Žiliny dosahovali priemer 1 až 1,5 centimetra, no miestami mohli byť aj väčšie," informovali na stránke imeteo.

Okres Púchov zasiahol prívalový dážď, v Zubáku napršalo takmer 60 mm zrážok

Púchovský okres zasiahli v utorok podvečer prívalové búrkové dažde s krúpami. V dôsledku intenzívnych zrážok došlo k vybreženiu miestnych potokov a následnému zaplaveniu komunikácií a rodinných domov. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík, okolo 17.15 h nahlásili vytopenie piatich rodinných domov v prihraničnej obci Zubák. Potok sa vylial na komunikáciu a odrezal prístup do obce, nepremávali ani prímestské autobusy. 

Varovanie pred búrkami: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

"Na mieste zasahovalo päť hasičov z Púchova s dvomi kusmi techniky aj dobrovoľné hasičské zbory zo Zubáka, Hornej Breznice a Lednických Rovní s piatimi kusmi techniky. Voda postupne začína opadávať," povedal Petrík. 

Varovanie pred búrkami: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Ako uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav, v lokalite spadlo za hodinu takmer 60 milimetrov zrážok. Podľa starostu Pavla Gela sa po intenzívnom 40-minútovom daždi vyliali potoky, upchali priepusty pod miestnymi komunikáciami i hlavnou cestou a zatopilo vstup do obce a ďalšie časti dediny. 

Varovanie pred búrkami: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

"Vstup do obce sme už sprejazdnili a ideme pozrieť ostatné lokality, ktoré boli postihnuté prívalovou vodou," doplnil Gelo s tým, že výšku škody momentálne odhadnúť nedokážu, zistia ju po obhliadke obce. Intenzívne prívalové dažde narobili škody aj v neďalekej obci Lednica. Ako informoval starosta Kamil Karas, z dvoch najvyšších vrchov v okolí obce stiekla po prietrži mračien voda do jarku, vymyla celé dno, urobila si vlastné riečisko a vyrazila na cestu tretej triedy. 

Varovanie pred búrkami: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

"Zaplavilo niekoľko domov, cestu a popri tom boli ešte niektoré menšie potôčiky, ktoré urobili to isté, len v menšom rozsahu. Cesta do obce ešte nie je sprejazdnená, čakáme mechanizmy, ktoré odstránia nánosy," doplnil starosta.  Ako dodal, po odstránení škôd sa bude musieť urobiť štúdia, ako podobným situáciám predchádzať. Ani najstarší obyvatelia obce si podľa neho nepamätajú také intenzívne zrážky, ako zažili v utorok podvečer. 

Viac o téme: DážďBúrkyVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu