Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Búrky zasiahli strednú Európu: Po Ledniciach zatopilo aj Prahu, čaká nás búrlivé leto

Pražskí hasiči zasahovali vo vinohradskej nemocnici v Prahe. Zobraziť galériu (8)
Pražskí hasiči zasahovali vo vinohradskej nemocnici v Prahe. (Zdroj: FB/HZS Praha/Leoš Kučera)

PRAHA - Európski meteorológovia varovali, že stredná Európa bude toto leto čeliť silným búrkam i povodniam. Tento týždeň sa to prejavilo prvýkrát. Zhrození obyvatelia v okrese Púchov bojovali s mohutnými záplavami. Včera zalialo aj Českú republiku, hasiči zasahovali pri vyše dvadsiatich prípadoch.

Prahou sa v stredu podvečer prehnala silná búrka, ktorú sprevádzalo krupobitie a prívalový dážď. Hasiči odčerpávali vodu napríklad v areáli vinohradskej nemocnice alebo z vestibulu stanice metra Želivského. Informoval o tom český portál iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu pražských hasičov Martina Kavku.

Búrky zasiahli strednú Európu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/HZS Praha/Leoš Kučera)

Zatopilo nemocnicu na Vinohradoch

Najviac práce dala hasičom Fakultná nemocnica Královské Vinohrady, kde čerpali vodu z celkovo šiestich pavilónov. Zaplavilo suterény a prízemie nemocnice.

Búrky zasiahli strednú Európu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/HZS Praha/Leoš Kučera)

V areáli nemocnice bolo vyše pol metra vody. Zasahovalo tam päť hasičských jednotiek, ktorým pomáhali dobrovoľní hasiči z Dolných Měcholup, uviedol na Twitteri hovorca pražských hasičov Martin Kavka.

Do 19:45 hasiči zasahovali u viac než 25 prípadov. Niekde voda dosiahla do výšky asi 10 centimetrov, inde však stúpla na polmetra. Vodu čerpali okrem Vinohradov aj v oblasti Strašníc, Vršovíc a Žižkova. Pri zásahoch pomáhali profesionálni i dobrovoľní hasiči.

Búrky zasiahli strednú Európu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/HZS Praha/Leoš Kučera)

V okolí Púchova boli záplavy

Zvyčajne pokojné potoky sa pri včerajšej prietrži mračien zmenili v dedinách Lednica a Zubák v Trenčianskom kraji na divokú riavu. Obyvatelia len s hrôzou sledovali, čo sa začalo po príchode búrky diať. Blesková povodeň zaliala dvory, pivnice či hlavnú cestu a do práce sa museli pustiť hasiči.

Búrky zasiahli strednú Európu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Extrémne teplo sa strieda so silnými dažďami

Máme pred sebou najteplejšie mesiace a dni v tomto roku, čo sa však nezaobišlo bez silných dažďov a búrok v niektorých častiach Slovenska. Slovenskí meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy prvého stupňa, ktoré sa vzťahujú takmer na celé územie krajiny. 


Extrémne počasie v nemeckej spolkovej krajine: Voda ochromila dopravu, prerušili dodávku elektriny


Slovenskí meteorológovia očakávajú koncom týždňa extrémne horúčavy. Hlásia, ze teploty cez deň v nasledujúcich dňoch presiahnu až 33 stupňov. Prehánky sa vyskytnú len ojedinele. Mimoriadne teplo bude aj na severe Slovenska. Na Orave a v podtatranskej oblasti bude okolo 26 stupňov. Fúkať bude len slabý vietor. Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami od 15:00 do 18:00 hodiny. Cez víkend by malo na niektorých územiach Slovenska pršať.

Hrozia silné búrky

Európu podľa dlhodobej predpovede potrápia aj búrky. Tie môžu byť silné práve pre neprimerané teplo. Najviac by sa ich malo vyskytnúť v Poľsku, Českej republike a Bielorusku. Najsilnejšie búrky môžu spôsobiť aj tornáda a krupobitie. Takéto búrky sa môžu vyskytnúť aj kúsok od nás, vo Viedni. Búrky môžu spôsobiť aj život ohrozujúce bleskové záplavy.


Je to tu! Meteorológovia zverejnili veľkú predpoveď počasia: Pekelné leto, búrky a možno aj tornádo


Búrky zasiahli strednú Európu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/HZS Praha/Leoš Kučera)

V Nemecku padali strechy

Nemeckú spolkovú krajinu Severné Porýnie-Vestfálsko zasiahlo v utorok popoludní extrémne nepriaznivé počasie. Intenzívne zrážky pocítili nielen v Porúrí, napríklad v Duisburgu, ale aj vo Wuppertale alebo v okolí Aachenu. Strešná konštrukcia čerpacej stanice spoločnosti Aral vo Wuppertale nevydržala nápor más vody a zrútila sa podobne ako strecha univerzity.

Búrky zasiahli strednú Európu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

Nemecké železnice (DB) dočasne pozastavili dopravu v okolí Wuppertalu, vlakové súpravy zostávajú až do odvolania na staniciach, uviedol hovorca firmy v Düsseldorfe. Dôvodom sú sčasti podmyté trate, takže sa už pracuje na spustení náhradnej formy dopravy.

Na severe Európy padajú rekordy

Teploty na krajnom severe Európy v tomto období lámu rekordy a nútia obyvateľov Škandinávie, aby sa ešte pred oficiálnym začiatkom leta 21. júna schladili vo fjordoch. Píše o tom vo štvrtok agentúra AP. V obci Etne na západnom pobreží Nórska sa ortuť teplomera v stredu vyšplhala na 32,7 stupňa Celzia, čo je rekordná teplota pre túto oblasť za mesiac máj.

Dánski meteorológovia uvádzajú, že tento mesiac už prekonal rekordy v počte slnečných dní, píše AP. Do stredy totiž zaznamenali až 348 hodín slnka a očakáva sa, že v priebehu štvrtka tento počet presiahne 360. Predchádzajúci rekord predstavoval 347 hodín. Obyvatelia sa na juhu Nórska osviežujú v zálivoch a vo fjordoch. V mnohých obciach vo Švédsku platí už aj zákaz kladenia otvorených ohňov kvôli suchým lesným porastom a tráve, píše AP.

Viac o téme: NemocnicaPočasieBúrkaPrahaVinohrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu