Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obnova vysokoškolských internátov: Milióny podľa študentov postačia len na havarijné stavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Marko Erd)

PIEŠŤANY - Študentská rada vysokých škôl považuje aktualizovaný prísľub vlády o poskytnutí päťdesiatich miliónov eur na obnovu vysokoškolských internátov za veľmi dôležitý, aj keď predseda vlády Peter Pellegrini v tomto roku garantuje len čiastku 20 miliónov. Zvyšných tridsať miliónov eur majú školy dostať počas nasledujúcich dvoch rokov.

Predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász však v súvislosti s ďalším prísľubom upozornil na to, že päťdesiatmiliónová investícia vysoké školy nespasí. ,,Tých päťdesiat miliónov eur potrebujú internáty len na odstránenie havarijných stavov. Pre nás študentov táto téma uzavretá nie je,“ skonštatoval po dnešnom valnom zhromaždení Študentskej rady vysokých škôl v Piešťanoch.

Hlavným problémom vysokoškolských internátov je podľa Lovásza ich vnútorné vybavenie, nevyhovujúce rozvody či hygienické zariadenia. ,,Kým v zahraničí sa študenti bavia o kampusoch, o veľkých študentských priestoroch a službách pre študentov, my tu diskutujeme o havarijnom stave internátov,“ poznamenal. Riešením pre internáty nie sú ani takzvané EPC projekty, ktoré sú zamerané na znižovanie energetickej náročnosti budov, pretože to nie je podľa Lovásza primárny problém slovenských internátov.

Súčasná vláda Petra Pellegriniho poskytnutím peňazí na internáty plní dávny sľub bývalej vlády Roberta Fica, že na obnovu internátov dajú 50-miliónov. Na nesplnený sľub upozornila začiatkom tohto roku práve Študentská rada vysokých škôl. Jej členovia v rokoch 2016 a 2017 prešli prakticky všetky internáty a diskutovali s ich riaditeľmi, manažérmi, ale aj so študentmi o tom, ako by sa dala reálne zlepšiť situácia s ubytovaním študentov.

Viac o téme: ObnovaSlovenskoPiešťanyVysokoškolské internáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu