Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tatry dnes zasiahne orkán: Meteorológovia vydali VAROVANIE, zafúka aj inde

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/David Goldman)

BRATISLAVA - Na horách opäť hrozí silný nárazový vietor. V polohách nad pásmom lesa môže miestami dosiahnuť rýchlosť 110 až 130 kilometrov za hodinu, výstraha platí do stredy do polnoci. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webovej stránke

Takýto silný vietor trápi hory už pár dní. Meteorológovia hovoria miestami o vetre so silou orkánu. Napríklad začiatkom apríla vietor dosiahol na Lomnickom štíte maximálnu priemernú rýchlosť 121 kilometrov za hodinu s maximálnym nárazom vetra 158 kilometrov za hodinu. Najsilnejší náraz vetra však meteorológovia namerali na Skalnatom plese - až 205 kilometrov za hodinu.

Prichádza orkán

Vysoké aj Nízke Tatry zasiahne dnes podvečer vietor o sile orkánu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pre okresy Banská Bystrica, Ružomberok, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín. Na hrebeňoch hôr tam môže vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h). Výstraha platí od 15:00 do 21:00. SHMÚ upozorňuje, že predpokladaná rýchlosť vetra môže byť nebezpečná najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Tatry dnes zasiahne orkán:
Zobraziť galériu (3)

Fúkať bude aj v ďalších severných okresoch a na juhozápade Slovenska. SHMÚ vydal pre tieto oblasti výstrahu 1. stupňa pred vetrom, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 18 až 20 m/s (65 až 70 km/h) a priemernú rýchlosť 12 až 14 m/s (45 až 50 km/h).

Pozor na lavíny

Na horách bolo dnes ráno jasné počasie a bez zrážok. Fúkal prevažne juhozápadný vietor o sile 4 m/s (15 km/h ), v nárazoch vyše 8 m/s (29 km/h), informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Po prechode frontálneho systému k nám začal prúdiť teplý vzduch. Teploty dosahovali na vrcholoch hôr ráno -1°C, na podhorí 8°C. Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, vo vrcholových miestach a na miestach, kde vietor prekonával terénne prekážky je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu, v nižších polohách je vlhký až kašovitý. V priebehu dňa sa očakáva výrazné sadanie snehovej pokrývky, jej premočenie v celom profile najmä v stredných polohách. To spôsobí jej oťaženie a nestabilitu, ktorá bude výraznejšia na slnkom osvietených svahoch. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti od orientácie nachádza nad hranicou 950 - 1 150 m n.m.

V poludňajších a popoludňajších hodinách platí vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Je to dôsledok veľmi silného prudkého oteplenia bez nočných mrazov. Tento stupeň platí najmä v polohách okolo 2 000 m n.m., kde je stále dostatok snehu a oteplenie bude veľmi výrazné. Nebezpečné budú hlavne južné, juhovýchodné a juhozápadné svahy, so sklonom už od 30° a viac. V týchto miestach sa očakávajú aj samovoľné lavíny alebo samovoľné základové lavíny. Vo Fatrách je nižšia výška snehovej pokrývky a platí tu mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň.

Lavínové nebezpečenstvo s oteplením výrazne stúpa.

Viac o téme: HoryPočasieVietorVarovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu