Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PODVOD Nová éra falošných hovorov: Polícia a operátor varujú, číslo 0971 neberte ani zo žartu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Slovensko zachvátili podvodné telefonáty, pred ktorými varuje aj polícia. Vysvitlo, že tentokrát nejde o žiadnych robotov, ale o vašich pomstychtivých známych, ktorí si z vás chcú pomocou zábavnej aplikácie vystreliť. Oslovili sme aj operátora, ktorý nám ozrejmil ako to funguje. V skutočnosti nejde len o nevinný žartík. Ak uvidíte prichádzajúci hovor, ktorý sa začína týmito štyrmi ciframi, na úkor svojho zdravia ho neberte.

Za všetkým je voľne dostupná aplikácia Jokes Phone, ktorá slúži na falšovanie hovorov. Na trhu je len mesiac, no stihla napáchať viacej škôd, než úžitku. Po jej stiahnutí sa zobrazí hneď niekoľko možností falošných hlasov a vopred predpripravených telefonátov. „Smejte sa nahlas robením žartovných telefonátov vašim priateľom a rodine bez toho, aby vedeli, že ste to vy. A tiež zdieľaním ich reakcií na Whatsappe a sociálnych sieťach,“ stojí v oficiálnom popise aplikácie. 

Polícia však túto "vtipnú" aplikáciu vníma inak. „V posledných dňoch ste sa na nás viacerí obrátili priamo tu, na Facebooku s tým, že vám volá číslo začínajúce na 0971,“ píše polícia na svojej sociálnej sieti. Informovala, že po zdvihnutí sa väčšinou ozve mužský hlas, ktorý nepovie svoje meno a vyslovene žiada, aby mu obeť povedala svoje súkromné údaje. Falošný hlas sa ohrádza tým, že je napríklad technik, alebo že ste mu dokonca oškreli auto. „Na hovory z tohto čísla nereagujte. Ak vám toto číslo zavolá, dajte o tom vedieť svojmu operátorovi. V žiadnom prípade na toto číslo nevolajte späť. Ak vám to váš telefón dovoľuje, zablokujte si ho,“ zdôraznila polícia. Zároveň varovala, že ak by sa nebodaj stalo, že ste vďaka kontaktu s týmto číslom prišli o peniaze, prípadne sa vám mužský hlas vyhrážal, choďte na najbližšiu policajnú stanicu v okolí vášho bydliska.

Podvodné čísla opäť strašia Slovákov: Pozor, môžete prísť o veľké peniaze!

Hovorca Slovak Telekomu Peter Kimijan pre Topky povedal, že na danú aplikáciu od svojich klientov zaznamenali nemálo podnetov. „V prípade aplikácie Jokes Phone, ktorá rozposiela falošné hovory a snaží sa klientov nachytať, sme zaznamenali viacero podnetov. No nakoľko ide o prémiový audiotext, nevieme identifikovať pôvodcu,“ vysvetlil Kimijan. Dodal, že na stránke danej aplikácie je možnosť blokovania vášho čísla, aby sa nedalo ďalej zneužiť. „Avšak netušíme, či to reálne vezme prevádzkovateľ na zreteľ,“ informoval nás hovorca Slovak Telekomu.

Ak teda náhodou zaevidujete prichádzajúci hovor, ktorý sa začína číslicami 0971 a nechtiac ho zdvihnete, za žiadnych okolností neprezrádzajte vaše osobné údaje. Keďže ide o internetovú aplikáciu, vaše súkromné údaje budú putovať internetom. Nie je ani vylúčené, že sa objavia aj na miestach, na ktoré nemáte dosah.

Viac o téme: AplikáciaPodvodHovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu