Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sneh, kalamita a vietor: Čaká nás extrémne chladný víkend, VÝSTRAHY druhého stupňa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA – Meteorológovia nás už od začiatku týždňa varujú pred extrémnym ochladením. Prudký pokles teplôt nastal už v stredu, a pravdepodobne potrvá aj nasledujúci týždeň. Mrazivá bodka zimy príde už tento víkend. Zatiaľ čo v sobotu budú na viacerých územiach husté hmly a poľadovica, v nedeľu udrú mrazy a výdatná snehová nádielka zasiahne prevažne sever Slovenka.

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na nasledujúce dni vydali výstrahy takmer pre celé územie. Varujú pred silným vetrom, ktorý najsilnejšie zasiahne hory. Navyše, cez víkend Slovensko potrápia aj snehové prehánky a kalamita. Poľadovica sa vyskytne na cestách severného, stredného a časti východného Slovenska. Hmla sa môže vyskytnúť v Košickom a Prešovskom kraji.

SHMÚ vydal v tejto súvislosti na sobotu výstrahu prvého stupňa (žltá farba) a výstrahu druhého stupňa (oranžová farba)
Zobraziť galériu (5)
SHMÚ vydal v tejto súvislosti na sobotu výstrahu prvého stupňa (žltá farba) a výstrahu druhého stupňa (oranžová farba)  (Zdroj: SHMÚ, predpovede.sk)

Výstraha je vydaná pre okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. SHMÚ upozorňuje, že na hrebeňoch hôr sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Vietor potrápi v priebehu víkendu takmer celé územie Slovenska, okrem Bratislavského kraja.

SHMÚ vydal v tejto súvislosti na nedeľu výstrahu prvého stupňa (žltá farba) a výstrahu druhého stupňa (oranžová farba)
Zobraziť galériu (5)
SHMÚ vydal v tejto súvislosti na nedeľu výstrahu prvého stupňa (žltá farba) a výstrahu druhého stupňa (oranžová farba)  (Zdroj: SHMÚ, predpovede.sk)

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Košice-okolie, Košice-mesto a Trebišov. V týchto lokalitách sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorého priemerná rýchlosť bude 60 kilometrov za hodinu,“ uvádzajú meteorológovia.

Zároveň SHMÚ vydal aj hydrologickú výstrahu pred možným výskytom povodne, ktorá sa týka rieky Bodrog v lokalite Michaloviec. Výstraha platí do soboty do 10.00 hodiny.

Sobota

Bude oblačno až zamračené, v noci a ráno miestami zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele, na severe a východe spočiatku na viacerých miestach, dážď so snehom alebo dážď, od výšky cca 800 metrov sneženie. Popoludní od juhu sneženie na viacerých miestach, v nižších polohách spočiatku aj dážď so snehom alebo dážď. Ojedinele poľadovica.

Aktuálna predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ, predpovede.sk)

K večeru treba miestami rátať s tvorbou snehových jazykov. Najnižšia nočná teplota klesne na 1 až -4, v severnej polovici územia väčšinou na okolo -6 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 1 až 7, na severe a východe väčšinou na -5 až 1 stupeň. V priebehu dňa od severu VÝRAZNÉ OCHLADZOVANIE! Slabý, postupne severný až severovýchodný vietor 5 až 13 metrov za sekundu (20 až 45 kilometrov za hodinu), v nárazoch miestami okolo 17 metrov za sekundu (60 kilometrov za hodinu). Na horách cez deň búrlivý vietor až víchrica.

Nedeľa

V nedeľu bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach sneženie, popoludní slabnutie zrážok. MIMORIADNE CHLADNO A VETERNO! Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najnižšia nočná teplota zostúpi na -5 až -10, v severnej polovici miestami na -10 až -15 stupňov Celzia.

Aktuálna predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ, predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota dosiahne -6 až -1, v severnej polovici územia väčšinou -11 až -6 stupňov Celzia. Severný až severovýchodný vietor 5 až 13, na juhovýchode ojedinele okolo 15 metrov za hodinu (20 až 45, 55 kilometrov za hodinu), v nárazoch lokálne okolo 20 metrov za sekundu (70 kilometrov za hodinu), v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji miestami len slabý vietor. Na horách búrlivý vietor až víchrica. V priebehu dňa bude vietor slabnúť.

Viac o téme: PredpoveďOchladenieVíkend
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu