Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Štátneho tajomníka Muňka platila ŠtB

Dušan Muňko
Dušan Muňko

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Dušan Muňko dostával ako agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB) od komunistickej tajnej služby finančné odmeny a vecné dary. Napísal to dnes denník Hospodárske noviny.

Strana Smer-SD, ktorá Muňka do funkcie nominovala, však dôveryhodnosť údajov zo zväzkov ŠtB spochybnila a z funkcie ho stiahnuť nechce.

Štátny tajomník už dávnejšie spájanie svojho mena s ŠtB odmietol. "Spochybňovať niekoho po osemnástich rokoch od roku 1989 na základe nedôveryhodných zväzkov strana Smer-sociálna demokracia komentovať nebude," uviedla hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová.

Muňko bol podľa Hospodárskych novín tri roky agentom ŠtB s krycím menom Slávik. Od roku 1979 ho tajná bezpečnosť viedla ako kandidáta tajnej spolupráce, v roku 1982 sa stal agentom. Ako riaditeľ cestovnej kancelárie CK Slovakoturist mal informovať o svojich zahraničných partneroch.

Muňkov spis, ktorý Hospodárske noviny získali z Ústavu pamäti národa, mal pôvodne vyše 120 strán. Komunistická tajná bezpečnosť však väčšinu dokumentov - vlastnoručné správy, korešpondenciu, finančné doklady - skartovala. O tom, že príslušníci ŠtB spracovali návrhy na vecné dary pre Muňka v sume 800 či 300 korún, sa tak možno dozvedieť len z pôvodného zoznamu dokumentov, uviedol denník.

S Muňkovou spoluprácou bola ŠtB podľa Hospodárskych novín zrejme spokojná. "Bol nápomocný pri príprave a realizácii preventívno-výchovných opatrení uskutočňovaných so zamestnancami i externými sprievodcami CK Slovakoturist," píše sa v spise.

V roku 1985 ŠtB rozhodla, že nie je vhodné evidovať Muňka ako tajného spolupracovníka. Dôvodom bolo, že ako šéf cestovnej kancelárie bol nominantom KSS. Napriek tomu bol Muňko podľa spisu ochotný tajnej službe naďalej podávať informácie z problematiky cestovného ruchu, dodal denník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu