Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza zdravia ohrozujúcej opery, umelci reagujú na vedenie SND: Zavádza a zverejňuje polopravdy

Opera Sadko Zobraziť galériu (5)
Opera Sadko (Zdroj: snd.sk/Anton Sládek)

BRATISLAVA - Krízový stav pretrváva aj naďalej! Situácia v Opere Slovenského národného divadla, ktoré muselo zrušiť februárové predstavenie opery Nikolaja Rimského-Korsakova Sadko, ktorá má ohrozovať zdravie umelcov, sa totiž smerom k lepšiemu nepohla.

Javisko opery SND je v tejto opere pokryté vrstvou rašeliny, s ktorou umelci prichádzajú do bezprostredného styku a vdychujú jej prachové častice. Odbory aktuálne kritizovali tvrdenia riaditeľa SND Slavomíra Jakubeka, ktorými zľahčuje závažnosť ohrozenia zdravia umelcov.

Ako sa vyjadrili, dlho váhali, či na ne vôbec budú reagovať, pohár trpezlivosti ale pretiekol po stredajšom stretnutí v rámci prevádzkovej porady opery. Zúčastnil sa nej ako Jakubek, tak aj generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. Vedenie vraj nepredložilo žiadne riešenie a situáciu ani nespomenulo.

Kauza zdravia ohrozujúcej opery,
Zobraziť galériu (5)

„Odbory SND vyjadrujú hlboké znepokojenie nad obsahom stanoviska riaditeľa Opery SND Slavomíra Jakubeka zverejnenom v piatok 16. 2.2018 na Opera Plus, ktoré obsahuje viaceré zavádzajúce konštatovania a polopravdy," píše sa v liste, pod ktorým sú podpísané Základné odborové organizácie zboru, sólistov a orchestra Slovenského národného divadla.

Ignoroval stav rašeliny?

Odbory kritizovali aj jeho vyjadrenie z januára, kde sa odvolával na to, že na použitý problematický materiál získala Opera SND certifikát od svojho koprodukčného partnera. Technickí pracovníci, ktorí rašelinu kontrolovali, sa navyše mali vyjadriť, že disponovala silným zápachom a plesňou.

Zástupcom umelcov prekážalo aj to, že Jakubek ignoroval fakt, že počas skúšok opery mali problémy či už speváci, hudobníci, sólisti alebo členovia zboru SND, a už vtedy sa sťažovali na prašnosť a znečistenie prostredia. 

Riaditeľ však s odbormi nesúhlasí. „Keby sme ignorovali aktuálny stav zeminy, nedávali by sme ju preverovať. Urobili sme tak hneď na začiatku skúšok v dôsledku pochybností a na podnet zamestnancov, resp. ich odborových organizácií," odpovedal Jakubek pre Topky. Ako uvádza, na sťažnosti reagoval práve zadaním analýzy so žiadosťou vyhodnotenia možných zdravotných rizík. 

Kauza zdravia ohrozujúcej opery,
Zobraziť galériu (5)

Kauza zdravia ohrozujúcej opery,
Zobraziť galériu (5)

Správa Miomedu

Išli sme podľa inštrukcií, tvrdí Jakubek

Zvlhčenie rašeliny, čiže krok, ktorý následne podniklo vedenie SND, podľa odborov vraj situáciu iba zhoršilo. Podľa nálezov Pracovnej zdravotnej služby Miomed „dochádzalo k napomáhaniu množeniu nebezpečných a zdraviu škodlivých plesní".

Jakubek tvrdí, že zvhlčenie sa udialo v duchu inštrukcií od koprodukčného partnera, ktorý materiál poskytol a vystavil naň aj certifikát. „Pokiaľ ide o správu MIOMEDu, tá konštatuje, že zvlhčením sa dostala prašnosť pod zákonom stanovenú mieru, ale na druhej strane nehovorí, že práve tým dochádza k množeniu plesní. V správe sa uvádza, že napriek tomu, že sme zvlhčili zeminu, je stále prítomné riziko ohrozenia zdravia v dôsledku pôsobenia plesní. To je však ďalej závislé aj od manipulácie so zeminou," vysvetľuje.

Vyjadrenia vytrhnuté z kontextu

Jakubek vo svojom stanovisko tvrdil, že správa Miomedu, ktorá hovorila o rizikách pri rozhadzovaní a rozptyľovaní prachových zložiek vo vzduchu, sa vraj nezhodovala s tým, čo sa deje na javisku počas predstavenia.

„Ide o zavádzajúce a z kontextu vytrhnuté tvrdenie. V správe MIOMED je uvedené, že účinkujúci zamestnanci SND sú "vystavení prachu a ďalším biologickým škodlivinám uvoľňujúcim sa z rašeliny (pri ležaní na javisku, tancovaní, rozhadzovaní rašeliny). Účinkujúci na javisku bezprostredne prichádzajú do styku s rašelinou počas hereckých akcií, pri ktorých nepochybne dochádza k rozptyľovaniu a vdychovaniu prachových zložiek," uvádzajú odbory.

Tie ešte skritizovali aj laxný prístup vedenia divadla k ochrana zdravia svojich zamestnancov a tvrdia, že „v snahe obhájiť svoje prešľapy prikročilo k zavádzaniu a zverejňovaniu poloprávd v médiách".

Vedenie divadla ustúpilo

Jakubek si za svojimi slovami stojí aj naďalej. Podľa neho naozaj nejde o rozhadzovanie a rozptyľovanie zeminy do vzduchu. „Napokon, aby sme práve túto pasáž z pôvodnej správy MIOMEDu objektivizovali a preverili, zorganizovali sme po kladnom stanovisku MIOMEDu previerku za účasti odborníkov tejto inštitúcie, ktorá sa mala uskutočniť na ďalšom predstavení Sadka," vysvetľuje.

Odbory však podľa neho nesúhlasili a pohrozili štrajkom, kvôli čomu vedenie SND ustúpilo a zrušilo predstavenia, aby mohlo spoločne hľadať riešenie a kauzu došetriť. „Vedenie SND následne komunikovalo s MIOMEDom a poskytlo mu ďalšie materiály, potrebné k definitívnemu vyhodnoteniu a odporúčaniu, ako má ďalej postupovať a aké možnosti v danej inscenácii má k dispozícii," napísal Jakubek.

Riaditeľ SND na záver dodal, že v súčasnosti čaká divadlo po komunikácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Bratislava na finálne stanovisko k viacerým alternatívam riešenia situácie. 

Viac o téme: SNDSadkoOpera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu