Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nie všade ženy oslavujú MDŽ s úsmevom: Kvôli štrajku v Španielsku zrušili stovky vlakov

Štrajky v Španielsku Zobraziť galériu (2)
Štrajky v Španielsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

MADRID - Stovky vlakových spojení zrušili vo štvrtok v Španielsku pre 24-hodinový štrajk, ktorý zvolali tamojšie odborové organizácie pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, aby tak zdôraznili pretrvávajúcu rodovú nerovnosť.

Španielske ministerstvo dopravy uviedlo, že premávať vo štvrtok nebude 300 vlakov a obmedzená bude podľa spravodajskej stanice BBC aj podzemná doprava. Štrajk vyvolal v krajine pomerne vášnivé debaty. Feministické združenia ženy vyzvali, aby vo štvrtok nemíňali peniaze a vyhli sa aj domácim prácam. Nie všetky však s takouto formou protestu súhlasili. 

Španielska vládnuca konzervatívna Ľudová strana (PP) napríklad uviedla, že štrajk je určený "feministickým elitám, a nie skutočným ženám s každodennými problémami". Dve najvplyvnejšie spomedzi dovedna desiatich odborových hnutí, ktoré štrajk zvolali, zase jeho účastníkov vyzvali na dvojhodinovú prestávku v proteste. 

Štrajky v Španielsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Do protestu sa svojským spôsobom zapojí napríklad aj španielska herečka Penélope Cruzová, ktorá na štvrtok zrušila účasť na verejných podujatiach a bude štrajkovať doma. Podľa prieskumu realizovaného na vzorke 1500 respondentov, ktorý zverejnil denník El País, podporuje štrajk 82 percent obyvateľov a 76 percent sa domnieva, že ženám sa v Španielsku žije ťažšie než mužom. 

Podľa údajov štatistického úradu EÚ Eurostat zarábajú ženy zamestnané vo verejnom sektore v Španielsku o 13 percent menej a v súkromnom sektore až o 19 percent menej ako ich mužskí kolegovia. V roku 2016 bola podľa Eurostatu hrubá hodinová mzda žien v Európskej únie v priemere o 16,2 percenta nižšia než hodinová mzda mužov. 

Protestujú aj v iných krajinách

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) sa vo štvrtok po celom svete organizujú pochody a demonštrácie - ako napríklad protesty proti filipínskemu prezidentovi, zhromaždenie v Južnej Kórei v rámci kampane #MeToo či výzva mjanmarskej líderky, aby sa sila a schopnosti žien využili pri budovaní demokracie. Informovala o tom agentúra AP.

V Manile k MDŽ zvolali protest proti filipínskemu prezidentovi Rodrigovi Dutertemu, do ktorého sa zapojili stovky aktivistov v ružových a purpurových tričkách. Prezident podľa nich patrí k najhorším porušovateľom práv žien v Ázii. Na zhromaždení na Mirandovom námestí (Plaza Miranda) vodcovia protestov spievali a tancovali, pričom matkám, sestrám a vdovám - pozostalým po podozrivých z obchodovania s drogami alebo z ich užívania, ktorých zabili počas Duterteho protidrogových operácií - rozdávali biele ruže. 

Demonštranti protestovali proti protizákonnému zabíjaniu, čo polícia popiera, či Dutertovým sexistickým poznámkam na adresu žien. Mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij pri príležitosti MDŽ vyzvala ženy na budovanie mierumilovných demokracií s použitím ich sily a schopností v politike, ekonomike a sociálnych otázkach. 

Študenti čínskej univerzity Čching-chua zase túto príležitosť využili na to, aby protestovali proti navrhovaného ústavnému dodatku, ktorým sa ruší obmedzenie dvoch po sebe idúcich funkčných období pre čínskeho prezidenta a viceprezidenta. 

V rámci MDŽ sa stovky Juhokórejčanov - mnohí oblečení v čiernom s nápisom #MeToo v rukách - zhromaždili v centre Soulu. Vyzvali na to, aby údajní páchatelia sexuálnych trestných činov čelili spravodlivosti, a tiež na opatrenia týkajúce sa otázok, ako je odstránenie rozdielov v odmeňovaní mužov a žien. Ďalšie podujatia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sú naplánované v celej Ázii, na Blízkom východe, v Európe i Amerike. 

Viac o téme: ŠpanielskoMadridMedzinárodný deň žienZrušenie vlakových spojov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu