Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Škandál v národnom divadle! Umelci v ohrození zdravia, na poslednú chvíľu zrušili predstavenie

Budova SND
Budova SND (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Hazardujú so zdravím hercov? Opera Slovenského národného divadla má kvôli predstaveniu Sadko poriadny problém. Umelcom, ktorí v ňom účinkujú, totiž hrozia zdravotné problémy.

Javisko opery SND je v tejto opere pokryté vrstvou rašeliny, s ktorou umelci prichádzajú do bezprostredného styku a vdychujú jej prachové častice. Pracovná zdravotná služba Miomed preto 16.1. až 18.1. vykonala merania na vzorke účinkujúcich umelcov. Vo svojej správe konštatuje, že účinkujúci v opere Sadko sú v ohrození zdravia.

Podľa februárovej správy vyplýva, že riziko ohrozenia zdravia vzniká v dôsledku neprípustnej prašnosti nad legislatívny limit, ako aj negatívneho pôsobenia plesní, ktoré sa v rašeline vytvárajú pri jej vlhčení vodou. Hroziť má aj trvalé poškodenie zdravia.

Zdravotné problémy

Účinkujúci totiž prichádzajú do častého styku s rašelinou počas hereckých akcií - ležia na nej bosí, víria ju rýchlym pohybom (pri behaní do kruhu a tancovaní), hrabú sa v nej (hľadanie peňazí, sypanie rašeliny na hlavného hrdinu pri jeho pochovávaní) a podobne.

Zdravotnými problémami trpeli viacerí členovia súboru už počas skúšok, vyskytli sa vraj ťažkosti ako opuch, začervenanie očí, kožné problémy a alergické reakcie pokožky po kontakte s rašelinou. Neskôr sa to prejavilo aj nachladnutím a zápalmi močových ciest.

Správa navyšuje varuje, že toto ohrozenie, „môže viesť u vnímavých jedincov k zápalovým alergickým reakciám dýchacích ciest a v niektorých prípadoch až k závažnému zápalu pľúc - exogánna alergická alveolitída s možnými trvalými následkami..."

Pokus o upokojenie

Ešte pred vypracovaním správy sa vraj riaditeľ opery SND Slavomír Jakubek snažil upokojiť obavy účinkujúcich operných umelcov a zverejnil stanovisko, v ktorom spochybnil škodlivý vplyv rašeliny na zdravie účinkujúcich umelcov. Stanovisko však vydal už 15.1., teda pred tým, ako sa vôbec merania uskutočnili.

Podľa vyjadrení členov súboru sa vedenie divadla usilovalo vyhnúť meraniam, aby nedošlo k vypracovaniu oficiálneho odborného stanoviska, z ktorého by mohlo vyplynúť, že problémy umelcov môže spôsobovať práve rašelina.

Generálny riaditeľ SND Marián Chudovský a riaditeľ opery Slavomír Jakubek mali navyše apelovať na účinkujúcich v opere, aby predstavenia odohrali aj napriek nálezom. Tu však narazila kosa na kameň a došlo k zmene programu. Plánované predstavenie, ktoré sa malo uskutočniť dnes, bolo včera zrušené.

Aký bude osud opery?

Vedenie Opery SND sa voči rôznym obvineniam ohradilo. Ako uvádza v tlačovej správe, predstavenie vytvorilo v spolupráci s partnerskou Flámskou operou v Antverpách a Gente, kde už sa viackrát uskutočnilo, a Opere SND bol poskytnutý certifikát vystavený podľa platných európskych noriem.

Na základe pochybností zamestnancov malo vedenie SND požiadať Miomed o posudok, s ktorým však úplne nesúhlasí. „Vystavený posudok však z pohľadu žiadateľa obsahuje vo svojej odporúčacej časti rozporuplný vzťah medzi výsledkom analýzy a popisom manipulácie s materiálom, ktorý vedie k nie celkom objektívnym uzáverom," tvrdí vedenie.

Zrušenie dnešného predstavenia prišlo po rokovaní so zástupcami odborov „v snahe zmierniť napätie a nájsť všeobecne prijateľné riešenie problému". Osud opery závisí aj od toho, ako Miomed nakoniec celú situáciu ohľadom rašeliny došetrí.

Viac o téme: OperaSNDSadko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu