Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Medzinárodný škandál, boj o megainvestíciu: Taliansko obvinilo Slovensko z nelegálnej pomoci

Robotník presúva kompresory v závode na výrobu kompresorov Embraco Slovakia Zobraziť galériu (3)
Robotník presúva kompresory v závode na výrobu kompresorov Embraco Slovakia (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

RÍM/BRATISLAVA - Pravidlá Európskej únie prispievajú k tomu, že ekonomicky slabšie krajiny sťahujú pracovné miesta od svojich silnejších konkurentov, tvrdí talianske ministerstvo priemyslu. Poukazuje pritom na situáciu, keď brazílska spoločnosť Embraco plánuje presunúť produkciu z Talianska na Slovensko. Krok firmy sa stal súčasťou prebiehajúcej predvolebnej kampane.

Ako napísala agentúra Reuters, firma Embraco, ktorú kontroluje americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool oznámila, že svoj závod na severe Talianska vyrábajúci kompresory do chladničiek zatvorí a produkciu presunie do východnej Európy. V Taliansku tak o prácu príde 497 ľudí. Potvrdenie týchto plánov prišlo v pondelok (19.2.), necelé dva týždne pred parlamentnými voľbami v Taliansku. To využili opozičné strany, ktoré dlhodobo obviňujú EÚ z viacerých ekonomických problémov krajiny.

Slovensko ponúka nelegálnu pomoc

Taliansky minister priemyslu Carlo Calenda preto tento týždeň odcestoval do Bruselu s cieľom presvedčiť eurokomisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovú, že to, čo Slovensko firme Embraco ponúka, je v skutočnosti nelegálna štátna pomoc. Vestagerová by sa k záležitosti mala vyjadriť v stredu.

Medzinárodný škandál, boj o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

"Je evidentné, že systém nefunguje tak, ako by mal," povedal po stretnutí Calenda. Menšie ekonomiky majú podľa neho možnosť vďaka finančnej podpore EÚ ponúkať firmám nižšie prevádzkové a pracovné náklady. "Jedna vec je konkurovať Francúzsku, Nemecku alebo Španielsku prostredníctvom výšky daní, druhá vec súťažiť s tými, ktorí majú omnoho nižšiu úroveň nákladov," povedal Calenda. Taliansko poukazuje na to, že napríklad Slovensko má v aktuálnom rozpočtovom období 2014 - 2020 možnosť získať v rámci štrukturálnych fondov na podporu ekonomiky okolo 20 miliárd eur. Táto pomoc však podľa Ríma umožňuje SR aj lákať nadnárodné firmy.

Žiga o presune oficiálne nevie

Ministerstvo hospodárstva SR nemá oficiálnu informáciu o presune výroby firmy Embraco z Talianska na Slovensko. Uviedol to pred stredajším rokovaním vládneho kabinetu šéf MH SR Peter Žiga v reakcii na mediálne informácie. "Oficiálne nemám informáciu, že by Embraco ohlásilo tento presun, pretože je to normálny podnikateľský subjekt, ktorý pôsobí na Slovensku už veľmi dlho, v Spišskej Novej Vsi, a je významným dodávateľov kompresorov. Ide o klasický konkurenčný boj, ktorý prebieha medzi krajinami EÚ a je o podnikateľskom prostredí," spresnil. 

Peter Žiga
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Spoločnosti Embraco od SR podľa jeho slov nešla žiadna regionálna pomoc. "Áno, v minulosti dostala nejakú pomoc, ale to bolo dávno predtým, ako sa rozhodovala o tom, či presunie, alebo nepresunie výrobu. Nemám však pocit, že už padlo rozhodnutie o tom, že výrobu do SR presunie. Vnímam to ako predvolebný boj v Taliansku, kde je krátko pred parlamentnými voľbami," dodal. Všetky investičné stimuly z minulosti pre Embraco Žiga podľa svojich slov vie obhájiť.

Viac o téme: MinisterstvoSlovenskoTalianskoPeter ŽigaEmbraco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu