Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dekriminalizácia drog nebude, SNS sa postavila proti

Lídri koalície.
Lídri koalície. (Zdroj: FOTO TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Vláda dnes nebude rokovať o dekriminalizácii drog. Dohodli sa na tom lídri vládnych strán. Na Koaličnej rade sa proti schváleniu návrhu postavila Slovenská národná strana, ktorá odmieta legalizovať držbu tvrdých drog. Národniari tiež nechcú akceptovať, aby zákon stanovil gramáž drogy, ktorú možno prechovávať, považujú to za scestné. Materiál rezortu spravodlivosti sa tak odkladá na neurčito.

Čiastočná legalizácia tvrdých drog prekvapila aj podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD). Podľa jeho slov by bol schodnejší variant, ak by za tvrdé drogy zostali prísne tresty. "Ja osobne si myslím, že pri takzvaných mäkkých drogách, ak sa tak dajú nazvať, by boli prípustné, ale bol som sám prekvapený, že ten zákon hovorí o všetkých drogách. S tým by som mal problém, aby sme tu niekomu dovolili chodiť napríklad s dávkou kokaínu alebo heroínu po uliciach," uviedol pred rokovaním Pellegrini. "Pokiaľ by sme sa držali programového vyhlásenia vlády a išli cestou iba mäkkých drog, myslím, že by sa ľahšie hľadal kompromis," doplnil Pellegrini.

K jeho názoru sa priklonil aj minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), podľa ktorého je legalizácia najtvrdších drog neprípustná. "Fenomén drog v našej spoločnosti existuje a netreba pred tým zatvárať oči, ale takýmto smerom mu otvárať dvere je nesprávne," skonštatoval Žiga. Ten podobne ako Pellegrini vidí lepšiu cestu v čiastočnej dekriminalizácii mäkkých návykových látok, akou je napríklad marihuana.

Ministerstvo spravodlivosti chcelo po novom definovať množstvá jednotlivých látok, za ktoré by previnilcom hrozili pokuty a napomenutia. Ako priestupok by mohol byť skutok posudzovaný iba v prípade, že u daných osôb zaistili drogu na vlastnú spotrebu raz za 12 mesiacov. Maximálna pokuta mala byť 165 eur. V prípade marihuany malo ísť napríklad o jeden gram, pri pervitíne a amfetamíne o 0,2 gramu a pri heroíne o 0,5 gramu. Zároveň sa však malo posudzovať aj množstvo účinnej látky v gramáži. Takéto množstvá boli stanovené na základe odporúčania Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru podľa poznatkov z praxe. V prípade mladistvých do 18 rokov navrhujú aj lekársku diagnostiku a prípadne podľa potreby aj liečbu drogovej závislosti.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) ešte v októbri minulého roka návrh odôvodňovala tým, že prísne by mali byť postihovaní najmä tí, ktorí riešia drogy vo veľkom a za dôležité považuje aj pomoc a prevenciu v prípade drobných užívateľov drog. Navrhovanou legislatívou sa rezort podľa Žitňanskej snaží stanoviť hranicu medzi trestným činom a priestupkom, ale držba akéhokoľvek množstva drogy bude naďalej protiprávna. Uviedla, že podľa oficiálnych štatistík až 30 percent mladých ľudí vyskúšalo marihuanu, čo inými slovami znamená, že každému tretiemu mladému človeku na Slovensku hrozí trestné stíhanie. Kedy sa bude vláda opäť zaoberať touto problematikou nie je zatiaľ známe.

Viac o téme: DekriminalizáciaDrog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu