Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zamorená pitná voda pod Žitným ostrovom: Odborníci zverejnili šokujúcu správu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) zverejnil zarážajúcu správu o kvalite pitnej vody. Po laboratórnej analýze sa zistila nadpriemerná prítomnosť toxického pesticídu. Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas v spolupráci s ÚVZ SR ľudí upozorňuje na nebezpečnú situáciu dodávateľa pitnej vody.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dunajskej Strede bol informovaný Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou (ZsVS) sídliacou v Nitre o prekročení limitu pre pesticíd atrazín.

Vyššie spomínaná vodárenská spoločnosť, ktorá dodáva pitnú vodu, vykonala 13. decembra prevádzkovú kontrolu. Na základe laboratórnych analýz bolo zistené, že maximálna hodnota pesticídu atrazín bola prekročená. ÚVZ SR vo svojej oficiálnej správe informuje, že najväčšie prekročenie stanoveného limitu zaznamenali u Skupinového vodovodu Trstená na Ostrove a v obciach Baka a Jurová s počtom zásobovaných obyvateľov 2 200. Prekročenie bolo zistené aj v prípade vodovodov Holice a Blatná na Ostrove.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Po laboratórnej analýze RÚVZ vydal zákaz používania pitnej vody, ktorá nie je zdravotne bezpečná pre Skupinový vodovod Trstená na Ostrove a následne aj pre verejné vodovody Holice a Blatná na Ostrove. Regionálny úrad verejného zdravotníctva súčasne nariadil do obnovenia kvality pitnej vody zabezpečiť informovanosť obyvateľov a prevádzkovateľov prevádzok na danom území o zákaze používať vodu z tohto skupinového vodovodu na pitie aj na výrobu a prípravu potravín.

Kšeftoval s liekmi na potrat, predával ich cez internet: Muža zadržala NAKA 

V dôsledku vzniknutej problematiky na uskutočnilo rokovanie medzi RÚVZ a ZsVS. Dotknutá vodárenská spoločnosť sa zaviazala s okamžitou platnosťou riešiť havarijný stav vodného zdroja v Trstenej na Ostrove. Voči Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra bolo 22. decembra začaté správne konanie. „Náhradné zásobovanie obyvateľov pitnou vodou napojených na vodovody v uvedených obciach bolo zabezpečené formou dodávky pitnej vody v bareloch,“ informoval ÚVZ SR, ktorý dodal, že prevádzkovateľ verejných vodovodov začal okamžite s vykonávaním nápravných opatrení a montážou úpravní vody pre jednotlivé vodovody.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

K obnoveniu dodávky pitnej vody vo vodovode Trstená na Ostrove došlo 8. januára. Verejný vodovod Holice sa vrátil do prevádzky 23. januára a verejný vodovod Blatná na Ostrove 2. februára. „Prevádzka verejných vodovodov bola povolená RÚVZ na základe preukázania vyhovujúcej kvality pitnej vody v ukazovateli atrazín vo všetkých 3 vodovodoch,“ uviedol ÚVZ SR.

Atrazín je pesticíd, ktorý bol v minulosti používaný na ničenie buriny v porastoch kukurice, chmeľu, trstinového cukru, broskýň aj v lesníctve. Napriek tomu, že jeho používanie bolo v EÚ zastavené v roku 2005, doteraz sa aplikuje mimo krajín EÚ. 

Viac o téme: VodaÚVZSRZSVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu