Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rezník pod tlakom verejnosti ustúpil: RTVS chce Reportérov začať od septembra opäť vysielať

Na snímke zľava redaktori relácie Reportéri Tomáš Mrva, Juraj Mravec, Soňa Gyarfášová, Lýdia Kokavcová, Katarína Začková a Pavol Fejér pred zasadaním Rady Rozhlasu a televízie Slovenska
Na snímke zľava redaktori relácie Reportéri Tomáš Mrva, Juraj Mravec, Soňa Gyarfášová, Lýdia Kokavcová, Katarína Začková a Pavol Fejér pred zasadaním Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - V jesennej vysielacej štruktúre RTVS by sa opäť mali objaviť Reportéri.

„Investigatívu ako žáner neruší, naopak, bude ju ďalej posilňovať,“ na dnešnom rokovaní Rady RTVS to povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Dal verejný prísľub, že od jesennej sezóny, po 15. septembri, sa jediná investigatívna relácia na Slovensku vráti na televízne obrazovky. „Verím, že bude lepšia, že bude kvalitnejšia a že bude dravejšia,“ povedal. Rezník sa zároveň zaviazal, že bude Radu RTVS informovať o tom, ako pokračujú prípravy na spustenie nových Reportérov.

Podľa Rezníka sa budú snažiť, aby súčasťou redakčného tímu bol aj právnik, ktorý bude redaktorom pomáhať, nie však obmedzovať ich tvorivú slobodu. Vždy je lepšie zaplatiť jedného právnika, ako riešiť súdne spory, myslí si šéf RTVS. Reportérom by mali pomáhať aj konzultanti, ktorí sa roky venujú investigatívnej žurnalistike. Na ich oslovení RTVS pracuje.

Rezník tvrdí, že k rozhodnutiu dočasne zlúčiť investigatívnu reláciu Reportéri s reláciou Občan za dverami, ktorá sa zameriava na problémy občanov v sporoch s úradmi a inštitúciam, ich viedlo to, že sa Reportéri v uplynulom období nevenovali závažným témam, ale prevažne občianskej publicistike. Zároveň sa zvýšil sa počet sťažností na faktografické chyby. „Relácia Reportéri dlhodobo dopláca na skutočnosť, že sa jej v RTVS nevenovala náležitá pozornosť a nemala podporu, akú si tento typ výroby vyžaduje, bola poddimenzovaná po odbornej, personálnej i finančnej stránke,“ konštatoval Rezník vo svojom stanovisku k otvorenému listu, ktorý Rade RTVS aj jemu a šéfovi spravodajstva a publicistiky RTVS Jurajovi Rybanskému poslali Reportéri.

Podľa Rezníka dočasné spojenie relácií vytvorí lepšie podmienky pre reláciu Reportéri do budúcnosti. Prinesie vyšší počet redaktorov na rovnaný vysielací čas a to vytvára predpoklad, že budú mať viac priestoru na prípravu, reagoval ďalej na otvorený list Reportérov šéf verejnoprávnej rádiotelevízie. Spoločná relácia sa premiérovo bude vysielať v nedeľu na obed, v čase relácie Občan za dverami, a reprízu bude mať v pondelok večer v pôvodnom čase Reportérov. Pritom premiérový čas je oveľa viac sledovaný.

„Reláciu Reportéri nerušíme, dočasne ju fúzujeme a pozastavujeme len preto, aby sme ju opäť vrátili na obrazovky RTVS zdravšiu a súčasne precíznejšiu. Nechceme ju zrušiť, chceme ju zlepšiť. Rovnako ale nechceme, aby ďalej živorila bez jasného dramaturgického konceptu odsunutá do druhého vysielacieho pásma. Na to, aby sme pripravili zázemie potrebné pre jej reštart potrebujeme vykonať množstvo úkonov a organizačných záležitostí,“ dodal v stanovisku Rezník.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo v úvode rokovania venovaného Reportérom vytýkal šéfovi RTVS, že sa o tomto kroku rada dozvedela až z médií. Dohodli sa preto, že v budúcnosti bude rada v reálnom čase informovaná o takýchto závažných rozhodnutiach, aj keď sú kompetenciou manažmentu RTVS. Gallo je presvedčený, že investigatívna relácia patrí do vysielania verejnoprávneho telerozhlasu. Podľa Galla ho Rezník ubezpečil, že ju vo vysielaní chcú.

Na dnešné rokovanie Rady RTVS prišli osobne aj redaktori Reportérov Juraj Mravec, Lýdia Kokavcová, Katarína Začková, Tomáš Mrva, Soňa Gyarfašová a Pavol Fejér.

Verejnoprávny RTVS 8. januára informoval, že po 15. januári zlúči investigatívnu reláciu Reportéri s reláciou Občan za dverami, ktorá sa zameriava na problémy občanov v sporoch s úradmi a inštitúciami. V reakcii nato sa na Radu RTVS otvoreným listom obrátila v piatok 12. januára redakcia Reportérov RTVS. List rade adresovali aj Rezníkovi a riaditeľovi sekcie spravodajstva, športu a publicistiky Rybanskému.Oficiálne dôvody pozastavenia relácie považujú za „nekorektné a faktami nepodložené“. Následne dlhoročný investigatívny novinár, moderátor a jeden z redaktorov Reportérov Pavol Fejér v rozhovore pre denník SME tento týždeň oznámil, že ponuku prejsť do redakcie Občan za dverami neprijme. Fejér nie je zamestnancom, ale externým spolupracovníkom RTVS.

Relácia Reportéri získala za svoje reportáže viacero ocenení. Jej redaktori sa opakovane stali nositeľmi prémií Výročných cien Literárneho fondu za novinársku tvorbu a laureátmi Novinárskej ceny. Za ostatných šesť rokov dostali Reportéri RTVS od Rady pre vysielanie a retransmisiu dve sankcie najnižšieho stupňa, teda upozornenie o porušení zákona o vysielaní a retransmisii. Ide o nefinančný typ sankcie.

Zrušenie Reportérov a zmeny v tíme rozhlasových debát Dejiny.sk kritizovala medzinárodná novinárska organizácie Reportéri bez hraníc. Ostrý nesúhlas s týmito rozhodnutiami vedenia RTVS vyjadril Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika a Slovenský ochranársky snem. K téme sa vyjadrili aj viacerí politici z vládnej koalície, ako aj z opozície.

Viac o téme: ReportériRtvsInvestigatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu