Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Horskí záchranári v akcii počas silvestrovskej noci: Ošetrili Slovenky aj Čecha s úrazmi končatín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: HZS)

MARTIN - Dnes nadránom záchranári Horskej záchrannej služby pomáhali Čechovi na Chate Pirmanka, ktorému sa po úraze z predchádzajúceho dňa zhoršil zdravotný stav. Ako HZS informuje na svojej internetovej stránke, ranená horná končatina mu opuchla a trpel nevoľnosťou. Krátko po tomto hlásení požiadala o pomoc z Martinských holí aj 26 – ročná Slovenka s úrazom dolnej končatiny.

Záchranár HZS slúžiaci na Martinských holiach obom poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a následne ich zviezol terénnym automobilom HZS k rampe a odovzdal posádkam RZP.

Dnes hodinu po polnoci boli záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry požiadaní o pomoc pre Slovenku, pod ktorou sa počas spúšťania po zjazdovke zo Štartu zlomili sane a spôsobili jej tržné poranenie v hornej časti stehna. Záchranári HZS je poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a následne ju transportovali do Tatranskej Lomnice k sanitke rýchlej lekárskej pomoci, ktorou bola prevezená do nemocnice v Poprade.

Záchranári upozorňujú na nepriaznivé podmienky

Horská záchranná služba upozorňuje turistov na mimoriadne nepriaznivé podmienky najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a skialpinizmus. Podkladový sneh je tvrdý až zľadovatený a mrznúci dážď na jeho povrchu vytvoril ľadovú kôru väčšinou nosných kvalít. Lokálne môžu byť tieto miesta prekryté nafúkanou vrstvou snehu a hrozí nečakané pošmyknutie. Vo vysokých polohách fúka prudký vietor s rýchlosťou v nárazoch až do 25 m/s! Súvislou vrstvou ľadu sú pokryté aj prístupové cesty, ktoré vedú napríklad k Sliezskemu domu, na Hrebienok, k Popradskému plesu a pod. "Prosíme turistov, aby pri plánovaní aktivít v horských oblastiach prihliadali na túto skutočnosť," uvádza HZS na svojej internetovej stránke.

Viac o téme: HZSSilvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu