Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Panika v Bratislave! Obavy rastú, ďalší nakazený pacient s osýpkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Na bratislavských Kramároch leží ďalší pacient, ktorý sa infikoval osýpkami. Tentoraz ide o štyridsaťtriročnú ženu, ktorá nemá súvis s predchádzajúcimi dvoma prípadmi. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave potvrdila, že infikovaná žena je hospitalizovaná.

Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave dnes potvrdila, že v hlavnom meste sa vyskytol za uplynulé dva týždne už tretí prípad osýpok. 

Panika v Bratislave! Obavy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Štyridsaťtriročnú pacientku hospitalizovali v nemocnici na bratislavských Kramároch. Podľa informácií nemocnice sa žena nenakazila od predošlých dvoch mužov vo veku 39 a 35 rokov. Údajne sa mohla nakaziť v ambulantnom prostredí.

„Potvrdil sa ďalší prípad osýpok u 43-ročnej ženy, ktorá bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Klinike infektológie a geografickej medicíny LF UK, SZU a UNB. U tejto pacientky sa objavili klasické príznaky ochorenia osýpok, ako je kašeľ, nádcha, zvýšená teplota a výsyp. Stav pacientky je stabilizovaný, zostáva i naďalej hospitalizovaná,“ povedala exkluzívne pre Topky hovorkyňa UNB.

Vážna situácia v Bratislave: Hygienici potvrdili druhý prípad osýpok 

„S chorou mohlo prísť do kontaktu 56 ľudí, zabezpečujeme u nich príslušné protiepidemické opatrenia,“ informoval Otakar Fitz z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

 „K prenosu ochorenia došlo najpravdepodobnejšie v kontakte s pacientmi, u ktorých boli osýpky potvrdené,“ dodal Fitz.

Panika v Bratislave! Obavy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Infikovaná žena pracuje ako obchodná asistentka v spoločnosti, ktorá sídli v Bratislave. V spoločnosti už hygienici vykonali štátny zdravotný dozor. Firma zabezpečuje administratívne služby a zamestnáva približne 850 ľudí. „Pričom zamestnanci pochádzajú zo Slovenska a ďalších približne 25 štátov celého sveta a žijú, respektíve pracujú v Bratislave,“ povedal Fitz.

Hygienik zároveň zdôraznil, že mnohí z nich chodia na pracovné cesty. Osýpky boli podľa neho na Slovensko pravdepodobne importované. Na Slovensku sa tento rok potvrdil iba jeden importovaný prípad osýpok. Išlo o Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku.

„Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému,“ informovala Zuzana Drobová, hovorkyňa Odboru epidemiológie pre Úrad verejného zdravotníctva SR. Osýpky sa šíria predovšetkým vzduchom a kontaminovanými výlučkami z dýchacích ciest od nainfikovaného človeka. Nakaziť sa môžu hlavne nezaočkovaní ľudia. 

Viac o téme: BratislavaOsýpky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu