Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozivá budúcnosť Slovákov! Budeme pracovať takmer najdlhšie v Európe: Tabuľka, z ktorej ide strach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Dôchodkový vek sa bude zvyšovať. Podľa najnovších prieskumov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa Slovensko stane piatou krajinou s najvyšším nárastom dôchodkového veku. Aby sa mladí ľudia dostali do dôchodku pred sedemdesiatkou, mali by začať pracovať už v 20-ke.

OECD uvádza súčasný normálny dôchodkový vek v priemere 64,3 roka pre mužov a 63,7 rokov pre ženy vo všetkých skúmaných krajinách. Za predpokladu, že človek vstúpi na pracovný trh v 20-tke v roku 2016, sa však dôchodkový vek bude posúvať. 

Na Slovensku stúpne dôchodkový vek

Slovensko sa v rebríčku OECD umiestnilo na piatom mieste s najvyšším priemerným dôchodkovým vekom pre dnešných mladých ľudí. Postupne by sa v krajinách mali vyrovnávať aj rozdiely medzi mužmi a ženami. Kým dnes v niektorých krajinách predstavuje rozdiel odchodu do dôchodku podľa pohlaví okolo jedného alebo dvoch rokoch, postupne sa to bude vyrovnávať. 

Hrozivá budúcnosť Slovákov! Budeme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: OECD ilibrary Pensions at a Glance 2017)

Podľa tabuľky by mladí ľudia, ktorí začali pracovať v 20-tke v roku 2016, mali do dôchodku odísť po roku 2060 vo veku okolo 68 rokov. Najvyšší vek a nárast by mal podľa tabuľky OECD nastať v Dánsku. Zo súčasných 65 rokov stúpne normálny dôchodkový vek na 74 rokov bez rozdielu na pohlavie. Za Dánskom nasleduje Holandsko, Taliansko, Veľká Británia a piate Slovensko. Nárast priemerného veku nastane podľa prognózy OECD a za splnenia všetkých predpokladaných podmienok celkovo v 18 krajinách z 35.

tipy a triky

Tipy a triky - čistenie trička od tuhého dezodorantu.

Naopak na konci tabuľky sa ocitli krajiny s najnižším vekom vstupu do dôchodku. Poslednými krajinami je Luxembursko (60 rokov) a Slovinsko (60 rokov), ďalej Turecko (59 rokov pre ženy, 61 pre mužov) a Grécko (62 rokov). Najnižší normálny dôchodkový vek v súčasnosti je pre ženy 58 rokov v Turecku a 60 rokov pre mužov v Luxembursku, Slovinsku a Turecku. Nárast v týchto krajinách tak bude minimálny.

Viac o téme: EurópaDôchodkový vek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu