Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci kašlú na politiku: Prieskum priniesol smutné výsledky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia neovládajú politické reálie a mladých politika nezaujíma. Vyplýva to z projektu Sociálna analýza Slovenska, ktorý realizoval Inštitút strategických analýz Slovenskej akadémie vied (SAV). Ako odznelo na dnešnej tlačovej besede, z prieskumu vyplýva, že až 26 percent ľudí vo veku 18 až 24 rokov domácu politiku vôbec nesleduje a články o slovenskej politike si prečíta v tlači alebo na internete asi raz za týždeň. Na druhej strane dôležitú úlohu hrajú sociálne siete. V danej vekovej kategórií až 65% respondentov uviedlo, že na sociálnej sieti Facebook strávi viac ako hodinu denne. „Samozrejme vieme, že mladí sú na internete, na druhej strane dominancia Facebooku je dramatická, dá sa povedať, že ma to prekvapilo," povedal vedúci inštitútu Juraj Draxler.

Prieskum sledoval aj to, ako ľudia chápu základné politické reálie. Napríklad 23,5 percenta respondentov si myslelo, že prezident môže predkladať na schválenie zákony Národnej rade Slovenskej republiky a viac ako 50 percent opýtaných vedelo, že Európska únia má 28 členských štátov.

Najlepšie neobstáli ani otázky týkajúce sa geografie. Väčšina respondentov si myslela, že Nemecko je rozlohou väčšie ako Francúzsko a len polovica vedela nájsť na mape sveta Severnú Kóreu. Podľa slov Juraja Draxlera sú však Slováci na tom lepšie ako napríklad Američania. Tam v podobnom prieskume tento rok našlo na mape túto krajinu iba 36 percent ľudí.

Na projekte Sociálna analýza Slovenska sa podieľalo viacero ústavov SAV. V budúcom roku pripravuje Inštitút strategických analýz ďalší prieskum na novú tému.

Viac o téme: Prieskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu