Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Pezinku už predávajú burčiak!

"Manžel robí sladký a poctivý burčiak už viac ako 12 rokov. Ochutnajte," ponúkala ako jedna z prvých na pezinskej ulici Adela Axamitová (67). (Zdroj: Nový Čas)

PEZINOK - Prvé "lastovičky" s burčiakom pod Malými Karpatami! Tohtoročné tropické horúčavy výrazne prispeli k skorému dozretiu viniča, a teda aj predčasnej výrobe tohto obľúbeného moku.

Na známej pezinskej ceste v časti Myslenice už pred domami ponúkajú vinári prvé úspechy svojho snaženia. Na začiatku augusta nebýva zvykom, že si pochutnáte na sladkom nápoji z hrozna. Vďaka vysokým teplotám a skorej úrode sa vám už teraz v Pezinku naskytne tradičný obraz slnečníkov, pod ktorými pri ceste na stolčekoch stoja fľaše kalného moku.

„Minulý rok sme mali burčiak až v polovici augusta, ale aj to bolo skoro. Obyčajne býva až koncom letných prázdnin. Jeho milovníci sa tešia. Kúpia si náš výrobok a pochvaľujú si ho,“ povedala Adela Axamitová (67). Dnes tu vidieť prvých predajcov, ale onedlho bude ulica plná burčiaka. Za sladký mok v súčasnosti zaplatíte 50 korún, čo je rovnaká cena ako na začiatku minuloročnej sezóny. „Už sme mali zákazníkov, ktorí si zobrali do bandasky na jedenkrát aj 20 litrov,“ dodala Axamitová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu