Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi: V Tatrách pretrváva lavínová hrozba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VYSOKÉ TATRY - Na severe krajiny, predovšetkým v Liptove, na Orave a Spiši, meteorológovia počas utorka očakávajú, že sa budú na cestách tvoriť snehové jazyky a záveje. Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier v utorok aj naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Na Orave, Liptove a Spiši hrozia záveje

Výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov sa očakáva najmä v polohách nad 700 metrov. Podľa SHMÚ výskyt tohto javu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre vodičov na cestách. "V danej ročnej dobe ide o bežný jav, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedli meteorológovia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. 

Na zimné podmienky vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách upozorňuje aj Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe. "V polohách nad 1000 metrov nad morom je sneh, v najvyšších polohách sú zimné podmienky, v stredných polohách sú chodníky namrznuté a na skalách sa môže vyskytovať poľadovica. Žiadame návštevníkov, aby zvýšili opatrnosť pri túrach," uviedli horskí záchranári.

Zároveň neodporúčajú turistom pohyb nad vysokohorské chaty či prechod cez vysokohorské sedlá. "V polohách nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/hod. Ojedinele sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 20 - 25 cm nového snehu," doplnila HZS. Zimné podmienky platia aj pre Veľkú a Malú Fatru.

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách je lavínové nebezpečenstvo malé. Za posledných 48 hodín tu napadlo do 30 cm nového snehu, ktorý padal na teplú zem. „Nebezpečenstvo je lokálne a koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu,“ ozrejmil službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Anton Sedlák.

Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Ako však uviedol Sedlák, na strmých svahoch s väčšou výškou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Do našej oblasti od severozápadu naďalej prúdi chladný vzduch. „Ráno prevládalo vo všetkých horských oblastiach hmlisté a veterné počasie s veľkou oblačnosťou a silným snežením,“ informoval službukonajúci.

Za posledných 24 hodín napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách približne 25 cm nového prachového snehu, ktorý je vplyvom silného vetra previevaný na záveterne orientované svahy, terénne pasce a depresie. „Povrch snehu je prachový vo vyšších polohách ufúkaný na tvrdšie dosky,“ uzavrel Sedlák.

Viac o téme: LavínyZávejeNebezpečenstvoTatryOravaLiptov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu