Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Cestu do Tatier by ste mali zvážiť: Potrápi vás silný vietor aj lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: FB/Tip čitateľa)

VYSOKÉ TATRY - Na hrebeňoch Tatier očakávajú vo štvrtok meteorológovia silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre okresy Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Tvrdošín výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od 13.00 do 21.00 h.

 Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aj naďalej pretrváva vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. Za posledných 24 hodín síce nenapadol nový sneh, no vplyvom oteplenia sa zmenil z prachového na vlhký až mokrý. S oteplením počas dňa tendencia lavínových zosuvov stúpa. Uviedol to Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žľaby a prechody strmých svahov. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch," ozrejmil Sedlák. Podľa jeho slov v Malej Fatre, Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách aj naďalej pretrváva len malé lavínové nebezpečenstvo. "Za posledných 72 hodín tu napadlo do 30 cm nového snehu, no na strmých trávnatých svahoch s väčšou výškou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín," upozornil.

V stredu ráno prevládalo vo všetkých horských oblastiach počasie s veľkou oblačnosťou a slabým vetrom. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2 stupňov Celzia na Lomnickom štíte do +5 stupňov Celzia v stredných polohách. "Od západu prúdi do našej oblasti teplý vlhký vzduch, no už večer začne počasie v horských oblastiach ovplyvňovať studený front," uzavrel Sedlák.

Pohľad na zasnežené
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Na Štrbskom plese už môžete bežkovať, zasnežovať sa ešte nechystajú

Bežkovať na Štrbskom Plese sa už dá, zasnežovať zjazdovky tam však zatiaľ ešte nezačali. "Nasnežilo nám pol metra snehu, takže časť tratí sme provizórne otvorili a upravili, ide o Šprintérske kolo, ktoré má 1,6 kilometra a Andelovu trať dlhú dva kilometre," uviedol  správca Areálu Snow na Štrbskom Plese Peter Mosný. 

V Tatrách sa však trochu oteplilo, takže podľa neho je predpoklad, že sneh z tratí pomaly zmizne. Aj v Areáli Snow sú však pripravení v prípade dobrých poveternostných podmienok jednotlivé úseky začať zasnežovať. "Teraz sú podmienky veľmi dobré, nie sú ideálne, ale trate sú v poriadku, do nedele (5.11.) predpokladám, že budú v prevádzke," dodal Mosný s tým, že v areáli je dohromady šesť tratí, najdlhšia päťkilometrová je Furkotská dolina. 

V tatranských strediskách zatiaľ so zasnežovaním zjazdoviek nezačali aj napriek ochladeniu a celkom bohatej snehovej nádielke. "Čakáme na priaznivejšie teploty, mráz viac dní za sebou, zatiaľ nám sneží prírodný sneh a to je to najlepšie delo. Okrem toho potrebujeme aj dobrý smer vetra a nízku vlhkosť vzduchu. Veríme, že lyžiari budú mať túto sezónu na zjazdovkách mix toho najlepšieho, aj prírodného, aj technického snehu," uviedla v súvislosti so zasnežovaním na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts.

Podobná situácia je aj v stredisku Ski Bachledova, kde už nasnežilo približne 15 centimetrov snehu. "Tento prvý sneh vydrží zvyčajne len pár dní, a potom sa ozaj ochladí až koncom novembra. Takže zasnežovanie zatiaľ nebudeme spúšťať. Potrebujeme niekoľko dní po sebe s teplotami mínus päť a menej stupňov a bezvetrie. Samozrejme, musí byť predpoklad, že sa znova neoteplí, aby sa vytvorený sneh neroztopil," informovala Martina Múdra zo strediska Ski Bachledova.

Otvorenie sezóny a začiatok lyžovania sa tak podľa nej zatiaľ nedá predpovedať, minulý rok tu začali lyžovať v polovici decembra. Cieľom strediska na blížiacu sa sezónu je zväčšiť kapacitu parkovania a zlepšiť cestnú infraštruktúru. "Aby plynulo fungovalo spojenie peších turistov idúcich na Chodník korunami stromov a lyžiarov," zdôvodnila Múdra.

Viac o téme: VietorLavínyNebezpečenstvoSlovenskoSHMÚVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu