Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Návštevníci Tatier, premyslite si horskú turistiku: Hrozí lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené počasie s občasnými zrážkami, fúkal slabý západný vietor s rýchlosťou do 6 m/s (22 km/h). V stredných polohách je sneh vplyvom dažďa vlhký, v najvyšších polohách, nad 1600 m n.m je sneh prachový a nerovnomerne rozložený, je tu možné nájsť väčšie množstvo snehu uloženého v žľaboch, alebo terénnych depresiách, ktoré predstavujú hlavné nebezpečenstvo pre vznik lavíny. Súvislá snehová pokrývka je od 1100 m n.m.

Prechádzajúci studený front priniesol zrážky, ktoré boli v stredných polohách spočiatku dažďové, čo spôsobilo úbytok výšky snehu v týchto polohách. V najvyšších polohách pripadlo za poslednú periódu počasia do 20 cm nového snehu.

Vo Vysokých a Západných Tatrách od 1700 m n.m platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice, a to bez ohľadu na svetovú stranu. Nebezpečné sú najmä najvyššie položené žľaby a muldy, kde sa môže nachádzať väčšie množstvo snehu.

Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. V priebehu dňa sa očakáva zosilnenie vetra, a preto je predpoklad vytvárania snehových dosiek na závaterných stranách hrebeňov.

V Nízkych Tatrách platí nad 1700 m n.m malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách má snehová pokrývka všeobecne malú hrúbku, preto tu zatiaľ neplatí žiaden stupeň lavínového nebezpečenstva. Tendencia lavínového nebezpečenstva: so silnejúcim vetrom mierne stúpajúca.

Viac o téme: LavínaNebezpečenstvoTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu