Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

EÚ ukázala, že to s zrovnoprávnením potravín u nás a na západe myslí vážne: Rázne kroky sú tu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Situácia s dvojakou kvalitou potravín v západnej a strednej Európe sa stáva neudržateľnou aj pre špičky EÚ. Česká eurokomisárka prezradila, že Komisia vydala nové usmernenia. A to nie je všetko. Brusel vyčlenil milión eur na testy, ktoré majú rozdielnu kvalitu pod hlavičkou rovnakej značky odhaľovať.

Európska komisia (EK) dnes vydala súbor usmernení k tomu, ako uplatňovať predpisy EÚ v oblasti potravín a ochrany spotrebiteľa v prípadoch dvojakej kvality výrobkov. Nová legislatíva na úrovni EÚ v tejto oblasti sa zatiaľ nechystá. Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v tejto súvislosti upozornila, že usmernenia pomôžu vnútroštátnym orgánom členských krajín určiť, či výrobca potravín porušuje právne predpisy EÚ, keď predáva výrobky dvojakej kvality v rôznych krajinách.

Dvojakú kvalitu potravín v Rakúsku či v Nemecku oproti strednej Európe najnovšie potvrdili aj testy.

Nové usmernenia

Usmernenia, ktoré Jourová pripravila, sa odvolávajú na dva predpisy:

1. Nariadenie o poskytovaní informácií o potravinách, ktoré stanovuje, že spotrebiteľom sa musia o konkrétnych potravinách poskytovať pravdivé a dostatočné informácie (na etikete sa musí uvádzať zoznam všetkých zložiek obsiahnutých vo výrobku) a

2. Smernica o nekalých obchodných praktikách, ktorá zakazuje nekalé praktiky, ako napríklad uvádzanie rovnako označených výrobkov na trh spôsobom, ktorý môže zavádzať spotrebiteľa.

Nemci nejedia rovnaké potraviny ako Slováci
Zobraziť galériu (4)
Nemci nejedia rovnaké potraviny ako Slováci  (Zdroj: pexels.com)

Usmernenia EK ponúkajú podrobný návod pre vnútroštátne orgány na ochranu spotrebiteľa a potravinové správy, ktorý im pomôže určiť, či výrobcovia konajú v rozpore s týmito predpismi. Ak má prípad cezhraničný charakter, orgány na ochranu spotrebiteľa to môžu riešiť prostredníctvom siete spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa.

Brusel dá milión eur

Zodpovednosť za to, aby spoločnosti dodržiavali právne predpisy EÚ, majú vnútroštátne orgány na ochranu spotrebiteľa a potravinové správy. Komisia je však odhodlaná im pomáhať, týmito usmerneniami aj rôznymi inými aktivitami.

Zároveň vyhlásila, že EÚ vyčlení milión eur na boj proti dvojakej kvalite potravín. Konkrétne na vytvorenie spoločnej metodiky testovania potravín v krajinách EÚ. Takto by mala Komisia dostať relevantné informácie o tom, aké a kde sú rozdielne potraviny pod rovnakou značkou.

Táto nová metodika sa má predstaviť na potravinovom summite v Bratislave 13. októbra, tvrdí Jourová.

Sťahovanie alkoholu z pultov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Šéf Komisie dvojakú kvalitu tolerovať nebude

Komisia pripomenula slová jej šéfa Jeana-Clauda Junckera, ktorý počas prejavu o stave Únie upozornil, že nebude tolerovať, aby sa v niektorých častiach Európy občanom predávali potraviny nižšej kvality ako v iných krajinách, napriek tomu, že ich obal a označenie sú totožné.

Viac o téme: PotravinyMiliarda eurVěra Jourová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu