Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidenti Rumunska a Chorvátska vyzývajú Brusel: Prestaňte deliť Európu!

Rumunský prezident Klaus Iohannis
Rumunský prezident Klaus Iohannis (Zdroj: SITA)

Prezidenti Rumunska a Chorvátska, Klaus Iohannis a Kolinda Grabarová-Kitarovičová, dnes v Bukurešti vyzvali na ukončenie delenia krajín na starších a novších členov Európskej únie.

Niektoré novšie členské štáty EÚ sú frustrované z toho, že nemajú rovnaké možnosti a výhody, ako starší členovia únie. Mnohí východoeurópski členovia nepoužívajú menu euro, pripomenula tlačová agentúra AP.

Iohannis a Grabarová-Kitarovičová sa dnes dohodli na "odstraňovaní rozdielov medzi rôznymi štátmi, čo je veľmi dôležité," informoval rumunský prezident.

Grabarová-Kitarovičová po popoludňajších rozhovoroch s Iohannisom vyhlásila, že je proti "dvojrýchlostnej Európe". Dodala, že Rumunsko a susedné Bulharsko, obe členské krajiny EÚ, si zaslúžia byť súčasťou bezvízovej schengenskej zóny. Chorvátsko rovnako dúfa, že sa zaradí do schengenského priestoru.

Chorvátska prezidentka takisto povedala, že Rumunsko a Bulharsko, členovia EÚ od roku 2007, by už nemali podliehať procesu, ktorý kontroluje, či uplatňujú reformy.

Chorvátska líderka začala trojdňovú oficiálnu návštevu Rumunska práve rozhovormi s hostiteľom, rumunským kolegom Iohannisom. Jej návšteva sa koná v čase 25. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Chorvátskom a Rumunskom.

Viac o téme: Kolinda Grabarová-KitarovičováKlaus Iohannis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu